Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boksuccé redo för bioduken

Mats Strandberg har skrivit fantasyboken Cirkeln som hyllas världen över. Nu tar boken steget ut på bioduken i Sverige.

Annons
Mats Strandberg tror att framgångarna till viss del beror på att det finns ett sug efter tjejer som hjältar. Utöver Cirkeln finns succéerna Hunger Games och Divergent.

Biopremiär. På onsdag är det Sverigepremiär. Men redan 10 februari kunde Berlin filmfestivals besökare se filmen Cirkeln på bio.

Filmen baseras på fantasyboken med samma namn. Bakom boken, som är en del i Engelsforstrilogin, står författarna Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. 38-årige Mats Strandberg är född och uppvuxen i Fagersta.

I böckerna får läsaren följa sex tjejer i gymnasieåldern som en mystisk natt förs samman och får reda på att de måste rädda världen. De har inte mycket gemensamt, utöver att de går i samma skola, men måste nu lära sig att samarbeta med sina magiska krafter för att bekämpa demonerna som vill ta sig in.

– Många har sagt att böckerna är så filmiska. Men i hela boken skiftar perspektivet mellan karaktärerna. Sedan handlar det otroligt mycket om deras inre liv. I film behövs det mer effekter, här måste vi visa vad som händer, säger Mats Strandberg.

Filmbudgeten är 40 miljoner kronor, uppger flera medier. Mats Strandberg beskriver filmen som svensk och maffig på en och samma gång. Han tycker det är viktigt att det inte känns som att boken betas av allt eftersom, utan att det finns överraskningsmoment.

– De har gjort ganska modiga val, säger Mats Strandberg, som själv tycker om filmen väldigt mycket.

Benny Andersson och sonen Ludvig Andersson startade filmbolaget RMV Film tillsammans år 2013 och Cirkeln är bolagets första projekt. Abba-stjärnan har gjort filmmusiken.

– Det är väldigt inspirerande att se någon som Benny Andersson. Man kan inte bli mer etablerad och fortfarande är han lustdriven när han jobbar.

Regissör är Levan Akin. Ett känt ansikte i filmen är Sverrir Gudnason, nyligen guldbaggebelönad, som spelar läraren Max. Annars syns många oprövade skådisar.

– Det har varit viktigt att det känns rätt. Det handlar om vem som är bäst för rollen. Det är det som får avgöra, säger Mats Strandberg som är väldigt nöjd med castingen.

På nätet har filmen diskuterats intensivt långt innan premiären. Förväntningarna har varit höga.

Sedan första boken kom ut 2011 har böckerna översatts till över 25 språk. Räkna därtill att boken släppts i fler länder än så, runt 30. USA, Australien och Island för att nämna några. Nyligen släpptes Cirkeln i Israel och boken finns i fler länder i Asien.

– Det är häftigt att ordet Kärrgruvan finns på japanska nu.

Den idylliska skildringen av Bergslagen och Sverige, som något ”oskyldigt, lummigt och somrigt”, har författarna lämnat åt sidan. I stället är det en mörk, mystisk omgivning som skildras. Mats Strandberg beskriver Engelsfors som en blandning av Twin Peaks och hemstaden Fagersta.

– Jag var lite rädd för hur det skulle tas emot, Engelsfors är ju en väldigt deppig och nergången stad, säger han.

Men han har fått mestadels god kritik och många hoppades att filmen skulle spelas in i trakten. Så blev det inte även om tanken funnits. I stället har bland annat Södertälje och Grängesberg varit inspelningsplatser. 

Han beskriver jobbet med böckerna som ett slags inre försonande med hemstaden.

– Det låter dramatiskt. Men jag har sett Fagersta med nya ögon, säger Mats Strandberg som inte kände att han passade in i orten som tonåring.

Men han är noga med att påpeka att Engelsfors inte bara är hans stad.

– Det är en plats som jag och Sara har hittat på tillsammans.

Böckerna tar upp både droger, alkohol, sexualitet och sex.

– Utländska förlag tycker att det är intressant. De ser det som typiskt svenskt att våga låta det socialrealistiska ta stor plats, säger Mats Strandberg.

Engelsforstrilogin har fans över hela världen, inte minst unga tjejer och killar. Men också vuxna låter sig slukas av berättelsen.

Är det någon som du blev förvånad över när du hörde att den läst Cirkeln?

– Benny Andersson var ju lite otippad. Sedan har Sara en kompis som är pilot och som sett Svennis läsa Cirkeln, säger Mats Strandberg.

Han tror att de som läst boken en gång för länge sedan och nu besöker biografen kommer säga att ”det är precis som i böckerna” medan de som läst böckerna tio gånger kommer att se skillnader.

– Men det har alltid varit viktigt att vara väldigt sann mot det som är viktigt i böckerna och att ha kvar de känslomässiga resorna, att de är desamma, säger Mats Strandberg.

Linnéa, spelad av Leona Axelsson, Vanessa, spelad av Miranda Frydman, Anna-Karin, spelad av Helena Engström, Rebecka, spelad av Josefin Asplund, Minoo, spelad av Irma von Platen och Ida, spelad av Hanna Asp, har i uppdrag att rädda världen. Filmen har premiär i Fagersta den 20 februari.
Sverrir Gudnason, som för bara några veckor sedan belönades med en guldbagge för sin prestation i filmen Flugparken, spelar läraren Max i Cirkeln.
Kärrgruveparken, i böckerna finns den i Engelsfors men i verkligheten i Norberg, har en central plats i böckerna. Där är magin som starkast.
Det är tillsammans med Sara Bergmark Elfgren som Mats Strandberg skrivit Engelsforstrilogin. Elfgren har också varit involverad i filmens manus.
Huvudrollsinnehavaren Miranda Frydman och Benny Andersson, som gjort filmmusiken, vid premiären i Berlin tidigare i veckan.

Intervjuas i Folkets hus

20 februari visas Cirkeln i Fagersta. Två dagar senare, 22 februari, intervjuas Mats Strandberg på Folkets hus scen i Fagersta innan filmvisningen.

Det kan bli två uppföljande filmer som spelas in samtidigt. Manus är redan påbörjat.

Raben Sjögren som ger ut fantasyböckerna beskriver Engelsforstrilogin som ”en av de största svenska boksuccéerna på många år”. Cirkeln kom ut 2011 och nominerades till Augustpriset samma år. De två andra böckerna heter Eld och Nyckeln.

Handlingen utspelar sig i det fiktiva Engelsfors i Bergslagen. Sex tjejer upptäcker att de är ”De utvalda” när en ondska från en annan värld är på väg. De måste tillsammans hitta ett sätt att bekämpa ondskan och rädda världen.

För att få lite andrum innan den tredje boken, som med sina 868 sidor är den tjockaste, sköt författarna på utgivningen och gjorde ett seriealbum till de väntande fansen. Vilket så där i efterhand kanske inte var ett ultimat sätt att vinna tid på, kan Mats Strandberg konstatera. Men seriealbumet Berättelser från Engelsfors släpptes i mars 2013, medan den sista delen i boktrilogin kom hösten samma år.

Mats Strandberg är på gång med sin nästa bok, en skräckhistoria som utspelar sig på en Finlandsfärja. ”Det känns kul att utforska en urtypisk Sverigefinsk miljö”, säger han.

Mycket av skrivandet har gjorts i föräldrahemmet i Fagersta. Tidigare har han skrivit Jaktsäsong, Bekantas bekanta och Halva liv.

Mer läsning

Annons