Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggstart för nya Liljevalchs: Ska bli ett arkitektoniskt utropstecken

Nu inleds arbetet med konsthallen Liljevalchs helt nya tillbyggnad. Dubbelt så mycket konst för dubbelt så många människor ska bli verklighet, samt ett arkitektoniskt utropstecken.

Annons

En av byggjobbarna tar en selfie tillsammans med arkitekten Gert Wingårdh i samband med byggstarten på onsdagen.

Våren 2020 får Stockholm 2 400 nya kvadratmeter för konstutställningar inklusive kafé. Den gamla konsthallen öppnar dock – i nyrenoverat skick – om bara ett par månader, och med en biograf. Den 9 november blir det världspremiär för Staffan Juléns film tillsammans med Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj. "Lyubov – kärlek på ryska" är en gestaltning av Aleksijevitjs kommande bok.

– Akademien, Pen-klubben – alla är inblandade. Vi ryser! säger konsthallschefen Mårten Castenfors.

Till sommaren 2019 planeras en omfattande utställning med nytagna Stockholmsbilder av fotografen Anders Petersen. Under tre år har han dokumenterat stockholmarna av i dag och resultatet premiärvisas på Liljevalchs som sommaren dessförinnan – 2018 – fyller den gamla konsthallen med helt nya målningar av Lars Lerin.

Onsdagens byggstart av den nya tillbyggnaden firades med varm korv, saft och kaffe. Betongbyggnaden är ritad av arkitekten Gert Wingårdh i samarbete med glaskonstnären och formgivaren Ingegerd Råman. Förutom en utställningshall med säkerhet och klimatanläggning god nog för självaste Mona-Lisa utlovas en konsthall med "särskilda konstnärliga kvalitéer".

Den nya tillbyggnaden får eget kafé och en egen entré. Pressbild.

– Det blir en naken och ärlig byggnad som gjuts i betong. Det här är konsthantverk på högsta nivå, utan en enda förskönande list, säger Gert Wingårdh.

Gert Wingårdh tog hjälp av konstnären Ingegerd Råman, dels för att hon hade kritiserat hans tidigare konsthallslokaler dels för att det ingick i själva uppdraget att rådfråga en konstnär.

Ingegerd Råman, som blev kontaktad efter att ha kritiserat Gert Wingårdhs utformning av Sven-Harrys konsthall, har sett till att fylla fasadens prickar med glasbottnar som tillverkas av samma maskiner som gör flaskor till Absolut Vodka.

– Reflektionen i glasbottnarna kommer att göra huset väldigt levande, säger hon.

Renoveringen av den gamla konsthallen, av kaféet Blå Porten samt bygget av den nya tillbyggnaden har i dag en slutnota på 395 miljoner kronor.

Fakta: "Nya" Liljevalchs

9 november öppnar Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm efter renoveringen. Tre utställningar inleder: Mikael Lundbergs dokumentation av Slussen, Staffan Juléns och Svetlana Aleksijevitj gemensamma film om kärlek samt Camilla Holmquists tecknade porträtt av politiker.

Sommaren 2018 visas en stor utställning med nya verk av Lars Lerin, och sommaren 2019 nya Stockholmsfotografier av Anders Petersen.

Anders Petersen ställer ut nya stockholmsbilder på Liljevalchs sommaren 2019. Arkivbild.

Samtidigt pågår bygget av den helt nya utställningshallen intill som är ritad av Gert Wingårdh i samarbete med Ingegerd Råman. Den ska invigas våren 2020.

Annons