Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dagarna då folk tar sig hem för att gå ut

Ingen jul utan kul. På torsdag infaller den tradition som många tar fasta på: Ut och svira bland partysugna hemvändare. Det här är vad som erbjuds på Bruks och på Götis under julledigheten.

Annons
Ram-Ones. Sista kvällen innan Mikisklubben bommar igen för i år, gästas de av Fagerstas svar på Ramones: tribute-bandet Ram-Ones. Här syns gitarristen Magnus Larnhed och sångaren Thomas ”Bäsan” Bergström, från deras spelning på The Green Man, 2009.

Efter julbord och paketöppning brukar många ta en sväng om med vännerna. I år är det Fagerstabandet Rifforama som gästar Bruks på juldagen. Och som om inte det skulle vara tradition nog så kommer hus-dj:n Dj Rajban hålla till i båset för att spela just dina dansvänliga favoriter.

Götis kommer också hålla öppet på juldagen för återvändare och discosugna. Två dj:s kommer finnas på plats för både disco och rock.

Lördagen den 27 december är det sista vändan för i år gällande Mikisklubben på Götis. Kvällen går i rockens tecken med de vana lirarna i tribute-bandet Ram-Ones.

Och som namnet avslöjar är det just covers på en av dåtidens största rockband: Ramones tidlösa hits.

– Det är kul att dra saker lite för långt, menar Ram-Ones-gitarristen Magnus Larnhed och syftar på alla de år de har dyrkat Ramones.

Redan 1986 började sångaren Thomas Bergström och basisten Fredrik Johansson gräva ner sig i Ramones musik på ett nästintill fanatiskt vis. Drygt tio år senare hoppade gitarristen Magnus Larnhed och trummisen Anders Dahlström in och kvartetten var klar.

– Ramones är helt klart tidernas bästa rockband på många sätt, menar Larnhed.

Men det är inte bara musiken som gör Ram-Ones likt orginalgruppen. För här läggs det krut på helheten med peruker, sneakers, skinnjackor och snarlikt scenspråk.

– Först tänkte jag att det var onödigt att uppträda i Fagersta igen, för det kändes inte allt för länge sedan vi var här. Men det visade sig tydligen vara fem år sedan. Det ska bli bra det här, säger Magnus Larhed.

Bandet utlovar covers på låtar från alla Ramones skivor, fram till 1989 och skivan Brain Drain.

– Det blir att sprida ut det lite mer än förra gången när vi spelade i Fagersta. Nu har folk chansen att lämna barn och radhus bakom sig för en stund och ta sig till Mikisklubben, säger Magnus Larnhed.

Innan och efter spelningen kommer Stockholmsdj:n Carl von Schewen att underhålla kroggästerna i största möjliga mån. Och enligt en säker källa är mannen en legend och hejare på att finna godbitarna ur backen med vinyl.

Lars ”Bodde” Eliasson, initiativtagare till Mikisklubben på Götis, är nöjd med årets sista bokning samt tidigare kvällar.

– Det har varit fantastiskt på så många plan. Att se så många komma för att se banden i första hand är coolt. Att avsluta med Ram-Ones blir toppen.

Och redan nu är 2015-års bokningar i gång och första omgången tros bli redan i februari.

– Sedan är det en jäkla bra bokning i april, avslöjar en hemlighetsfull Bodde.

Mer läsning

Annons