Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den stora festen i det lilla samhället

Den återkommande ölfesten i Söderbärke har gått från att vara en liten tillställning för medlemmar, till att sälja tusentals biljetter varje år.

Annons
I helgen tar lilla Söderbärke, med sina drygt 900 invånare, emot många gäster. Annakarin Johansson, Lasse Binning, Thomas Husing, Karin Tuvell och Karin Malm Binning är några av dem som förberett inför helgens stora fest.

Nästintill alla biljetter sålda, 3 000 till antalet, 3 400 klirrande glas och drygt 150 taggade volontärer. I dag drar den två dagar långa ölfestivalen i Söderbärke i gång. Festen arrangeras för elfte året i rad.

– Söderbärke skulle bli för Ölsverige vad Hultsfred var för Musiksverige, säger festivalgeneralen Thomas Husing.

Och det kan sägas ha uppnåtts med råge, med undantaget att Söderbärkes ölfestival inte konkursat för att sedan uppstå i mindre format.

Ölfestivalen var från början för ett fåtal medlemmar. Nu säljs tusentals biljetter varje år.

– Det är viktigt att det ser ut som det alltid gjort i stora drag men att det tillkommer någon nyhet varje år, säger Karin Malm Binning som är engagerad i Söderbärke mikro ölfestival, Smöf.

Men det finns några ingredienser som behövs varje år: föreläsningar, gulasch och guldskum.

– Och kavajen, tillägger Thomas Husing, Smöf:s festivalgeneral.

Flertalet företag i närområdet sätts i arbete när ölfestivalen drar i gång. En festival med mycket god dricka, kräver också gott tilltugg. Och många sovplatser.

– Det är en viktig del av kommunen, den största händelsen på hela året om man tittar på allt runtikring, säger Lasse Binning som är engagerad i Smöf.

Guldskummet, årets vinnaröl, koras till hälften genom publikens röster, till hälften genom juryn som gör ett blindtest. Juryn och publiken brukar placera samma ölsorter i topp fem, även om rangordningen ofta ser olika ut i de två lägren.

– Det är en stor del av publiken som kommer från andra kommuner än närkommunerna, säger Thomas Husing.

Från förra årets tävlingssvar kunde utläsas att de som röstat kom från över 30 olika kommuner runtom i landet. Intresset för den stora ölfesten i det lilla samhället är minst sagt stort. Parallellt med det syns ett växande ölintresse i landet.

– Det har nästan varit en inflation av minibryggerier. Det är svårt att få med allt, säger Lasse Binning.

Festivalen brukar också dra till sig några utländska ölsorter, som premiärdricks i Sverige. I år deltar två bryggerier från Litauen. Av årets 120 ölsorter är sex under 2,2 procents styrka.

– En är 1,9 procent och serveras från fat, berättar Thomas Husing.

Årets festivalöl är från Nynäshamns ångbryggeri och heter Röd apa. Namnet kommer från den röda färgen.

– Det är en otroligt vacker och god öl, säger Annakarin Johansson, engagerad i SMÖF.

Karin Tuvell är också aktiv i föreningen. Tidigare i år har hon haft äran att ta med sig svenska örter från naturen, för att brygga till en ölsort i Nederländerna.

– Det var en häftig upplevelse, säger hon.

Ölen innehåller både pors, även kallat Nordens rosmarin, och enris. När den kryddiga ölen, med smak av rökmalt, tappades upp på fat anlände ett riktigt åskväder. Passande då att ölen, som premiärserveras på festivalen, fått namnet Tor och Mjölner.

Mer läsning

Annons