Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det är en rolig och bra grej att göra med sina barn”

Att karva fram konturerna i pumpan är inte svårt men det finns lite att tänka på, berättar Baggåbon Amy Konwerski, som designat egna pumpor hela sitt liv.

Annons

För Amy Konwerski, som är uppväxt i USA, har det varit självklart att göra sin egen pumpa till halloween.

– Varje gång jag gör det minns jag min barndom. Jag har gjort det varje år hela livet, säger hon.

Traditionen har hon även infört i sin nya familj.

– Vi gör en till varje person i familjen, så vi gör fyra pumpor varje år. Vi brukar ställa dem utanför huset.

Allt man behöver är en kniv, sked och penna. Att göra sin egen pumpa tar mellan 30 och 60 minuter, berättar Amy Konwerski.

– Det beror lite på storleken och hur mycket detaljer man vill ha, säger hon.

Även om det inte är svårt så finns det några saker som underlättar arbetet.

– Man måste ta ur fruktköttet och bara lämna kvar skalet, annars möglar pumpan, säger Amy Konwerski och fortsätter:

– Men man kan även använda andra grönsaker med skal, som zucchini.

Det är också viktigt att skära ut ett litet hål i locket så att inte ljuset slocknar, berättar hon.

Att karva och gröpa ur pumpor till halloween är en trevlig familjeaktivitet, tycker Amy Konwerski.

– Det är en rolig och bra grej att göra med sina barn. De får vara kreativa.

Efter att man ritat konturerna är det dags att börja skära. ”Det spelar ingen roll i vilken ordning man skär”, säger Amy Konwerski, som får hjälp av dottern PJ. ”Små detaljer kan vara svårt när man gör ansiktet, som tänderna. Det är lite pilligt, så då får man tänka på hur man skär”, tillägger Amy.
Ta ut fruktköttet så att inte pumpar möglar. Kärnorna rostas och göras till snacks.
Innan man sätter på locket ska man skära ut ett litet hål så att ljuset får syre inne i pumpan.
Innan man sätter på locket ska man skära ut ett litet hål så att ljuset får syre inne i pumpan.

Mer läsning

Annons