Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Distansen börjar bli kliché

BOK: Kristian Ekenberg har läst Emma Holms debutroman "Skäl".

Annons

Vera och Iris är oskiljbara i barndomen, men i de begynnande tonåren glider de ifrån varandra. Vera är platt som en planka, medan Iris tidigt utvecklas från flicka till ung kvinna. Vera noterar avundsjukt männens blickar på henne. Men männens blickar är farliga också.

I Emma Holms debutroman ”Skäl” berättar hon insiktsfullt om unga kvinnors relationer och gränslandet mellan vuxenvärlden och barndomen. Den senare är som ett magiskt land som man inte kan återvända till när man väl har tagit ett steg ut på andra sidan, och alla som finns kvar där försvinner – även bästa vänner.

Emma Holm debuterar med en roman om vänskap. Foto: Jasmin Storch

Romanen följer Vera och Iris i två tidsplan, ett när de är små flickor och bygger ett dockskåp, ett i nutid i de sena tonåren när de möts igen på en fest, stjäl en bil och ger sig ut på en Thelma och Louise-resa för att ta utkräva en hämnd.

Emma Holm hittar orden som exakt fångar upplevelsen av rusande hormoner och märkligt växande kroppar. Som när hon beskriver hur Iris kropp börjat få kurvor: ”Hon hade börjat vecklas ut, på god väg att bli en praktfull origamitrana medan jag skulle vara ett hopvikt papper i flera år till.”

Som manlig läsare slås jag, som så ofta när jag har läst om kvinnor i detta skede av livet, av hur mycket tidigare vuxenvärlden tycks göra entré i flickors liv, hur de redan i mycket unga år tvingas in i rollen som sexuell varelse.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Fler recensioner av facklitteratur finns att läsa här

Läs mer: Isabelle Ståhl i topp när vi listar fem favoritböcker från maj-juni

Läs mer: Elise Karlsson i topp när vi listar fem favoritböcker från mars-april

Läs mer: Fler krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg

Hon lyckas också fånga den obegripliga chocken i hur en så uppslukande vänskap kan blåsa över på en dag, som om den aldrig har existerat. Och hur snabbt man kan hitta tillbaka till varandra när man återses igen – allting ligger och väntar som det lämnades, likt ett sommarhus om våren redo att bebos igen.

”Skäl” är en roman som det känns som om jag har läst förut. Vera och Iris hade kunnat vara vänner med Lollo och Lidija från Linna Johanssons ”Lollo” eller med Ebba och Judith i Felicia Stenroths ”Indianlekar”. Den distanserade berättarrösten börjar bli en kliché.

Läs mer: Recension av "Lollo"

*

LITTERATUR

Emma Holm

”Skäl”

(Modernista)

Annons