Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drygt en miljon till Trummelsbergs bruk

Tack vare 1,2 miljoner kronor från myndigheten Riksantikvarieämbetet fortsätter renoveringen och utvecklingen av Trummelsbergs bruk i Fagersta.

Annons

Den dryga miljonen ska bland annat användas till att göra det lättare för besökare att ta sig fram till bruket, exempelvis ska ruinen röjas fram. Planen är också att förbättra informationsskyltarna genom att skriva mer information på dem.

Därtill fortsätter det mångåriga arbetet med att renovera slaggstenspelarna, som en gång bar upp taket i brukets kolhus.

– De riskerade att rasa, så vi förstärker dem och förser dem med en topp, ett plåthuvud, förklarar Cecilia Lagerfalk Rooth, antikvarie på länsstyrelsen.

Sammanlagt har Riksantikvarieämbetet via länsstyrelsen delat ut nära tio miljoner kronor i bidrag för vård av olika så kallade kulturhistoriska miljöer (det vill säga exempelvis byggnadsminnen och liknande) i Västmanland.

Utöver Trummelbergs bruk går pengar även bland annat till upprustningen av Strömsholms kanal och Ångkraftverket i Västerås, till förvaltningen av Bråfors Bergsmansby i Norbergs kommun och reparationen av slusskammaren i Sala.

Exakt hur mycket pengar som kommer att öronmärkas för förvaltningen av Bråfors Bergsmansby är i nuläget oklart. Enligt ett pressmeddelande ska dock en del av pengarna användas även här till att göra det lättare för besökare att ta sig dit.

Kulturreservatet Bråfors bergsmansby.

Mer läsning

Annons