Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En finsk familj söker sin plats i tillvaron

Förvänta dig det värsta är berättelsen om den excentriska finska familjen som gör allt för att passa in. Men det är även en resa genom Petteri Nuottimäkis egen familjehistoria.

Annons
Petteri Nuottimäkis nya bok Förvänta dig det värsta släpps i handeln på tisdag och kommer även översättas och ges ut i Finland.

Förvänta dig det värsta, som kommer finnas ute i handeln på tisdag, kan vara det bästa jag har fått ur mig under mina 20 år som skribent, menar Petteri Nuottimäki. I kontrast till boktiteln har han stora förhoppningar om sitt senaste verk.

– Ibland har jag i efterhand tänkt ”Vad är det här för skit” om saker jag skrivit. Men vart femtonde år skriver man saker som man känner att ”Det här är riktigt bra”. Detta kan kanske vara mitt livs verk, säger han.

Boken är löst baserad på medlemmar ur Petteri Nuottimäkis familj, men där personerna fått nya namn.

Historien tar avstamp i hans farfar, som kom i boken kommer till Sverige som ärrad krigsveteran i mitten av 60-talet tillsammans med Petteris farmor.

Familjens olika försök till acklimatisering leder till flera roliga kulturkrockar i det nya samhället. 

– Farfar förstår inte de sociala koderna och inget fungerar som han vill, säger Petteri Nuottimäki och fortsätter:

– Han blir besatt av att socialt kamouflera barnen, som ses som lite underliga, så att de aldrig sticker ut. Man alla hans ansträngningar gör bara saker värre hela tiden, säger han.

Petteri Nuottimäki hade långt innan Förvänta dig det värsta velat skriva om sin farfar. Och för ett antal år sedan skrev han ett filmmanus som inte blev finansierat men som kom att bli grunden till boken.

– Detta är någon typ av bearbetning av min barndom, men det har även varit en dröm att få sitta i fred vid en skrivmaskin, som det var i början, att få bestämma över sin egen tid och att inte behöva ha dagarna så inrutade, säger han.

Boken har jämförts med Soldaten Svejk (Den tappre soldaten Švejks äventyr under världskriget) och även Hundraåringen som klev ut ur fönstret och försvann.

– Jag kan se kopplingen till Hundraåringen. Både den och min bok är lite roliga och lite historiskt skildrande. Men jag går inte runt och tror att jag skrivit en ny Hundraåringen. Det har inte varit målet, säger Petteri Nuottimäki:

– Jag tror det blir dåligt om man försöker klämma in saker som man tror säljer bara för sakens skull.

Titeln, Förvänta dig det värsta, anspelar lite på en slags finsk, självironisk dysterhet.

– Det finns i boken också, när farfar håller tal inför sina barn, där han säger att det finns ingen anledning att inte alltid förvänta sig det värsta. Det är så han ser på världen.

Har en kubikmeter böcker som väntar på att läsas

Petteri Visa NuottimäkiÅlder: 46 år

Född: 1968 i Forssa, i södra Finland. Kom till Sverige som treåring.

Bor: I Norberg. Uppväxt i Smedjebacken, Söderbärke och Borås.

Favoritböcker (ett urval): Dumskallarnas sammansvärjning (John Kennedy Toole), Moment 22 (Joseph Heller) och Populärmusik från Vittula (Mikael Niemi).

Böcker som väntar på att läsas: ”Jag läser ungefär en bok i veckan och har en kubik böcker som jag har tänkt att läsa. Så det är svårt att säga någon specifik bok eller författare, men Isaac Bashevis Singer, som fick Nobelpriset 1978, är en av dem. ”En annan bok jag vill läsa är En misstänkt liten kanelgiffel av Karl-Johan Karlsson”.

Annons