Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En storstilad comeback – Stig Fröberg ställer ut på Liljevalchs

För tio år sedan lade Västeråskonstnären Stig Fröberg penslarna på hyllan. Nu har han återupptagit sitt skapande och gör det med en storstilad comeback. För första gången, som enda konstnär från Västerås, ställer han nu ut på Liljevalchs vårsalong.

Annons

Det är egentligen ironiskt att Stig Fröberg får vara med på den prestigefyllda utställningen i Stockholm. Han har sökt många gånger under sitt konstnärsliv, men det är först nu i och med en helomvändning och omvärdering av sitt skapande, som han äntligen tagits med.

– Det är roligt förstås, det är ett erkännande, säger Stig Fröberg.

För elva år sedan sa den då 52-årige konstnären upp sig från sitt jobb som utställningsansvarig på Culturen och slutade själv helt att skapa. I stället började han jobba som bildlärare på gymnasiet.

– Jag var less på konsten, det blev för mycket. Det var bara konst hela tiden, säger Stig Fröberg.

Stig Fröberg i sin ateljé på Vallby.

Han har läst den tvååriga grundutbildningen på Västerås Konstskola, men ser sig själv som självlärd. Sin första utställning skulle Stig Fröberg ha haft den 29 februari 1986, dagen efter att Olof Palme sköts, men den fick förstås flyttas fram.

Under åren har använd alla tänkbara tekniker, olja, akvarell och grafik. Inte minst har det stora blåa havet upptagit Stig Fröbergs intresse.

Men så lät han skapandet vila länge och fram växte något nytt. När Stig Fröberg bestämde sig för att bara jobba halvtid och greppade pennan igen, visade det sig att något hade hänt. Borta var de storslagna, färgstarka målningarna. I stället kom små, sparsamma tekningar.

– Den stora skillnaden mot tidigare är jag blickar inåt i stället för utåt. Jag har alltid sett mig som en skildrare. Jag har gett mig på att måla det stora, som havet. Nu är det snarare litteratur jag sysslar med. Jag berättar intuitivt berättelser i mina tekningar. Färgerna som tidigare var så många och dominerande har blivit till något enskilt avskalat och det grå har tagit mer plats.

Stig Fröberg har övergett de storslagna målningarna för de små, avskalade teckningarna.

Det konstnärliga skiftet har också inneburit att Stig Fröberg bytt teknik.

– Nu gör jag mina teckningar i datorn. Det där tror folk är något spejsigt, men det är väldigt konkret. Det är egentligen ingen skillnad mot att rita på papper.

Tre av de fyra verk som nu visas på Vårsalongen ingår i serien ”Homo Ludens” (”Den lekande människan”), samma titel som på den nederländske kulturhistorikern Johan Huizingas klassiska studie över lekens betydelse för den mänskliga kulturen. Johan Huizinga visade hur lekens fria kreativitet har haft stor betydelse för framväxten av våra religioner och samhällssystem.

Teckningarna som ingår i Stig Fröbergs ”Homo Ludens” skildrar en mystisk relation mellan en man och en fågel. Just för dagen arbetar han på en teckning av kvinna fylld med vördnad, han inspirerades av riktig person som han såg under tv-sändningen av mässan i Malmö i samband med påvens besök i Sverige nyligen.

– Jag är själv inte alls religiös, men det är något med bildrikedomen och det irrationella, kreativa i religionen liksom i konsten, som fascinerar mig. Det jag som konstnär gör är egentligen betydelselöst, det finns ingen direkt nytta med det. Det är ofta ett misstag människor gör. De säger: ”Jag förstår mig inte på konst”. Men det är det som är poängen, det finns ingenting att förstå. Samtidigt är det i det irrationella vi människor gör som utveckling kommer till och att våra samhällen och kulturer förändras.

Det är en jury som har valt drygt 100 konstnärer som får ställa ut bland över 2 000 sökande. I årets jury ingår konstnärerna Charlotte Gyllenhammar och Ernst Billgren samt artisten Magnus Uggla.

– En ytterst kompetens jury tycker jag. Magnus Uggla är en stor samlare av svensk samtidskonst.

Efter tio års uppehåll har Stig Fröberg återvänt till konsten och gör det med bravur. Nu är han den ende Västeråskonstnären som ska få visa sin konst under Liljevalchs vårsalong.

Från den 11 januari till 5 mars visas Stig Fröbergs konst på Liljevalchs vårsalong. I år äger den rum i en 1 500 kvadratmeter stor lokal på Malmskillnadsgatan, eftersom den egna konsthallen på Djurgården är under renovering.

Ytterligare en konstnär från Västmanland, Lars Nyberg i Skinnskatteberg, ställer ut på Vårsalongen.

Nu har VLT:s app blivit ännu bättre! Snabbare, smidigare –och du kan skräddarsy ditt nyhetsflöde på ett helt nytt sätt. Glöm inte att ladda ned/uppdatera VLT:s nya app här.

Mer läsning

Annons