Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett nytt år med MusikRUM – Västerås stora musikfest för unga

Förra året kom inte mindre än 2 500 ungdomar till Västerås för att spela musik och uppträda tillsammans. I maj är det dags igen och arrangören Riksförbundet Unga Musikanter (RUM) räknar med att festivalen MusikRUM blir en lika stor succé i år.

– Det har blivit så stort att vi helt inte mäktar med att växa mer, säger festivalens projektledare Kella Næslund.

Annons

Sedan nio år tillbaka anordnas festivalen i Västerås, men mellan 2015 och 2016 hände något radikalt nytt när antalet deltagare ökade med 56 procent. En satsning på marknadsföring i sociala medier gjorde att antalet barn och unga som ville komma till festivalen blev många fler. Totalt har RUM 40 000 medlemmar runt om i landet.

– Nu äger festivalen rum i Konserthuset, Växhuset och på två våningsplan i Västerås slott, vi har sagt att vi helt enkelt inte mäktar med att bli större, säger Kella Næslund.

Blåsorkestern Västerås Youth Marching Band  repeterar inför förra årets MusikRUM.

Det är barn och ungdomar som spelar instrument på landets musik- och kulturskolor som deltar i MusikRUM. Mellan den 12-14 maj kommer blåsorkestrar, ackordiongrupper, dansensembler, körer och stråkorkestrar att spela och framträda tillsammans. Det blir 24 workshops, i år även några för gitarr och piano, samt blåsorkestertävling och körmästerskap.

– Det som är speciellt med den här festivalen är att ungdomar inte bara kommer för att lyssna på musik, utan för att själva delta, uppträda och spela. Lördagen den 13 maj kommer Västeråsarna att höra festivalen, då blir det ett 80-tal olika framträdanden och dessutom kommer blåsorkestrarna att gå en parad spelandes genom staden, säger Kella Næslund.

Varje år är det en avslutningskonsert med en gästartist. Förra året uppträdde Jon Henrik Fjällgren tillsammans med ungdomar från Västerås kulturskola och Västerås Sinfoniettan i Konserthuset. Tidigare år har Sanna Nielsen och Alexander Ryback gästat festivalen. Men i år blir det ett annorlunda artistval när gruppen Sallyswag uppträder. Gruppen blandar folk- och världsmusik med musikstilar pop, hiphop och dancehall på ett innovativt vis.

– Tidigare år har vi haft melodifestivalsartister, men i år har vi tänkt annorlunda och med flit valt en annan typ av artist. Sallyswag vann förra året RUM:s Framtidens Musikpris för sin nyskapande musik och det är en tjejgrupp som visar att också tjejer kan spela i band och ta plats, säger Kella Næslund.

Gruppen Sallyswag uppträder på årets MusikRUM.

Mer läsning

Annons