Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få kulturförslag i vårpropositionen

Årets ekonomiska vårproposition för 2017 innehåller inga stora förslag på ändringar inom kulturområdet. En av få förändringar är att regeringen vill skilja museet Prins Eugens Waldemarsudde i Stockholm från myndigheten Nationalmuseum från och med den 1 juli i år. Anledningen uppges vara "organisatoriska problem".

Annons

Prins Eugens Waldemarsudde i vinterskrud.

– 2015 fick stiftelsen ansvar för fastigheten så det har skett saker stegvis under flera år, säger Tanja von Brünken, myndighetshandläggare för Nationalmuseum.

Verksamheten kommer framöver att ingå i stiftelsen Prins Eugens Waldemarsudde och statsbidraget betalas från anslaget. Därför ökar också regeringen anslagen till "vissa museer" med 6 200 000 kronor och minskar anslaget till "centrala museer" med samma summa. Pengarna är inte nya, lösningen är bara ett sätt att dirigera om halva den del av anslaget på 12 405 00 som museet fortfarande ska få för i år.

Att regeringen inte nämner kulturen mer i vårpropositionen är "anmärkningsvärt" enligt Olof Lavesson, riksdagsledamot för Moderaterna och ordförande i kulturutskottet.

– Det blir väldigt märkligt. Framför allt eftersom kulturministern säger att hon har finansministerns öra, men så händer det ändå ingenting, säger han till TT.

Mer läsning

Annons