Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagersta får finbesök av Potatishandlaren

Först novell, sedan film. Nu har Potatishandlaren även blivit en teaterpjäs. På tisdag gästar skådespelaren och manusförfattaren Cecilia Hjalmarssons Folkets hus.

Annons
Cecilia Hjalmarsson (längst till höger) är själv med i Potatishandlaren, som hon skrivit manus till baserat på novellen av Ulla Ekh.

Efter en novell av författaren Ulla Ekh och som Lars Molin sedan gjorde känd som film, är nu den lilla historien om Märta nerskriven för teater.

I originalmanuset bor karaktären Märta Johansson tillsammans med sin far hemma på gården. Fadern oroar sig över dotterns framtid. Vem tar över gården när han dör? Och när ska hon hitta sig en redig karl att gifta sig med?

– Jag ville uppmärksamma Ulla Ehks härliga novell, säger Cecilia Hjalmarsson.

Hon har i sin version av Potatishandlaren bytt ut herr Johansson till fru Johansson. Hon har även tillfört en fjärde huvudkaraktär, grannbonden Roland och en mindre biroll: drängen Ove.

En dag dyker potatishandlaren Sture upp på gården för att sälja sin potatis och skrattfesten och intrigerna är ett faktum. Teatern ska utspela sig under 1950-talet och i produktionen hörs musik från den tiden. Allt från schlagers till rock.

Cecilia Hjalmarsson må ha lagt till några karaktärer och tagit bort, men lovar att alla godbitar från novellen och filmen finns kvar. Ett härligt inslag är när sängen ramlar ihop som ett korthus och när Märta trillar ner från taket och får stickor i rumpan.

– Vi försöker hålla oss i det folkliga och mustiga andan med lite lort under fingrarna. När vi kommer med vårat lass tror folk att vi är på väg till soptippen, säger Cecilia Hjalmarsson.

Det var i Cecilas privata trädgård i Lomma sommaren 2013 som pjäsen hade sin premiär.

– Det är verkligen speciellt att få spela utomhus och göra sommarteater. Då vi fick så väldigt fin respons av publiken fortsatte vi att spela på andra ställen. Det har varit spridda skurar, men så här långt upp i landet har vi nog inte varit. Det ska bli kul att besöka Fagersta, säger Cecilia Hjalmarsson.

Teaterföreställningen fick fina recensioner under sommarturnén förra året och beskrivs av de som sett den som en varm föreställning med humor och hjärta. Med i föreställningen är Cecilia Hjalmarsson som fru Stina Johansson, dottern Märta spelas av Katrin Melin, Magnus Nylander agerar som potatishandlaren Sture, Magnus Ödehn/Jens Olsson spelar grannbonden Roland och Kjell Herlöfsson finns i rollen som drängen Ove.

Föreställningen är cirka en timme lång och bakom bokningen står Fagerstas teaterförening i samarbete med Folkets hus i Fagersta. Biljetter finns att köpa på plats i Folkets hus.

Annons