Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagersta och bruket hyllas i bok

Fagersta Bruks AB har funnits i 140 år, Bruksmuseet i 20 år och Fagersta stad är sjuttio fyllda. Det lyfts fram och hyllas i en jubileumsbok på 250 sidor och med över 290 bilder.

Annons
:Fagerstakunniga. Lennart de Canésie, Holger Westholm, Jan af Geijerstam och Lennart Andreasson diskuterade bokens innehåll.

En arbetsgrupp bestående av Lennart Andreasson, Lars Ekegren, Gunnar Stenås och Peter Nyblom har sammanställt jubileumsboken ”När det lura på bruket”.

Till sin hjälp har gruppen använt sig av bland annat texter ur den gamla tidskriften Fagersta forum och bilder från Peter Nybloms arkiv.

– Peter har en fantastisk kännedom över vilka bilder som varit lämpliga för varje artikel, säger Lennart Andreasson, ordförande i den ideella föreningen Bruksmusei Vänner.

I lördags förmiddag träffades artikelförfattare, sponsorer, föreningsmedlemmar och inbjudna gäster på Brukshotellet. Sammankomsten inleddes med att Lennart Andreasson höll ett anförande om boken samt ett tacktal till alla inblandade.

Efter det lämnade han över ordet till Per Hellström som berättade om Fagersta bruks historia och hur Bruksmuseet uppstod.

Den tredje och sista talaren för dagen, Gunnar Stenås, berättade om stadsbildningen.

Efter lunch öppnades dörren till Bruksmuseet där det bjöds på dryck och tilltugg, musik framfört av Åke Hahres sextett, bildvisning och försäljning av boken.

Mer läsning

Annons