Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagerstas jazzälskare kan fortsätta gå på konsert

32-åriga Jazzligan har inga planer på att sluta med musikkvällarna.

Annons
Jesper Kviberg, trummor, Kjell Fernström, piano, Bertil ”Jonas” Jonasson, saxofon och Filip Augustson, bas gav publiken en fin jazzkväll. Filips skickliga basgångar får applåder liksom Jespers intensiva spel bakom trummorna. När Bertil ”Jonas” Jonasson bjuder på, Ack Värmeland du sköna, blir det nästan en sakral stämning i kyrksalen.

Sköna bluestoner letar sig ut från Brukskyrkan. Ännu en kväll för jazzälskare tar sin början. Jazzligan är i dag inne på sitt 32:a år och arrangerar fortfarande jazzkonserter i Fagersta.

Det var 1980-tal när kulturchefen John Björklund tog kontakt med journalisten Kurt Lundberg på Fagersta-Posten. Björklund tyckte det skulle vara trevligt med en jazzförening på den musikaliska paletten i Fagersta.

– Vi var då en grupp jazzintresserade som träffades och spisade jazzskivor, berättar Lennart Wallnor. Hans förslag lät spännande och vi bestämde oss för att göra ett försök. Vår första jazzkväll med publik hölls på Norrby teater och vi hade bjudit in Per-Henrik Wallins trio. Konserten slog väl ut.

Publikintresset ökade och kontakter med musiker knöts. Några stora gage att betala ut fanns inte. Men det fanns musiker som gärna ville komma och spela.

– Vi fick mersmak redan från början, berättar Lennart.

År 1983 anordnade Jazzligan en storbandsfest i Folkets park med sex storband och publiken strömmade till. En av dessa var Kungsbron Big Band som bestod av ungdomar från Fagersta.

– De hade med sig en amerikansk sångare, Bob Manning, och framträdandet skedde på scenen i biosalongen. Ljudnivån var långt ifrån vad dåtidens jazzpublik var vana vid, minns Lennart. Det vibrerade ända ner i tårna, men de unga musikerna tyckte det var helt okej.

Konsertverksamheten flyttades till Lindgården för att få en större lokal. Kända musiker satte guldkant på jazzkvällarna. För att nämna några, pianisten Kjell Öhman, trumpetaren Jan Allan och sångerskan Kathy Morrow. Dessutom har ett antal amerikanska storheter spelat på Lindgården.

Kjell Fernström är en återkommande pianist som publiken tagit till sitt hjärta. Han har ett nätverk av musiker och har framträtt med olika konstellationer.

– Det är verkligen en tillgång för oss, säger Lennart. Även Harri Ihanus, tidigare Fagerstabo, har en krets av musiker som gärna ställer upp för Jazzligan.

Sedan Lindgården förstördes vid en brand är konserterna förlagda till Brukskyrkan. Mindre lokal, men enligt musikerna med en bra akustik.

Lennart har god hjälp av hustrun Evy.

– Även om det är mycket att bestyra inför en konsertkväll, så har vi båda stort utbyte av konserterna, säger Lennart. Vi får möta många intressanta personer.

Lennart och Evy har inga planer på att sluta med jazzkvällarna. Nästa tisdag inbjudes till konserten ”A tribute to Django Reinhardt.

– Om jag hade pengar skulle jag inte ha något emot att åter välkomna saxofonisterna Scott Hamilton och Ken Peplowski, trumpetarna Benny Bailey och Warren Vaché, som tidigare gästat Jazzligan, till Fagersta, säger Lennart.

Lennart och Evy Wallnor är det strävsamma paret bakom Jazzligan. I 32 år har de nästan varje månad arrangerat en jazzkväll i Fagersta.

Jazzligan

Föreningen startades den 16 februari 1983 på initiativ av dåvarande kulturchefen i Fagersta John Björklund.

Styrelse bestod då av Kurt Lundberg, Bo Stenström, Dick Almqvist, Gunnar Ramsell och Lennart Wallnor.

I dag sköter Lennart och Evy Wallnor samt Örjan Rundström föreningen.

Medlemsantalet är 110 personer. Konsertlokalen i Brukskyrkan. Februarikonserten var nummer 306 i raden av konserter.

Verksamheten stöds av Fagersta kommun, Västmanlandsmusiken, Statens kulturråd och Västanfors-Västervåla församling.

Mer läsning

Annons