Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotografier blir motbild till Trumps myter – svensk vardag skildras i unikt projekt

När nidbilder och falska fakta sprids om Sverige ger över 100 dokumentärfotografer en motbild. Boken och utställningen "Last night in Sweden" skildrar svenskt vardagsliv i all sin bredd. Projektet har redan fått uppmärksamhet världen runt.

Annons

Tamrenen Vaggi går som en hund i huset hemma hos samefamiljen Fjellman i byn Gitton, norr om Arjeplog. Pressbild.

"Se vad som hände igår kväll i Sverige!" Det utbrast president Donald Trump under ett av sina tal i februari 2017, där han propagerade för vikten att stänga USA för flyktingar. "Sverige! Vem skulle ha trott det", lade han upprört till.

– Vår reaktion var som de flestas, "men inget har ju hänt". Fast i själva verket händer det massor av saker hela tiden, som inte medier rapporterar om. Vi ville skildra alla de små händelser som utgör livet, säger initiativtagaren och fotografen Jeppe Wikström.

Svenska flaggan har hissats och halats sedan mitten av 1500-talet och hur den ska hanteras är noga reglerat i lag - den nu gällande är från 1982. På Asperö i Göteborgs södra skärgård är det 15-åriga Julia Knutsson (den här kvällen med kompisen Ronja Jännebring, 16 år) som ser till att öns ”officiella” flaggstänger sköts enligt reglementet. Det är inte helt lätt alla gånger att vika en stor flagga under ett vindpåslag.

Wikström har tidigare visat ett tvärsnitt av svenskt vardagsliv i flera fotoprojekt. Den här gången har gensvaret varit överväldigande. Via gräsrotsfinansiering fick de på bara sju timmar ihop 100 000 kronor.

– Projektet vill vara en motvikt till sensationsjournalistik och falska fakta. Att alt right-rörelsen och Trump ger sig på Sverige är ingen tillfällighet, vi har en väl fungerande välfärdsstat på det hela taget och det stör deras världsbild, säger han.

Terrordådet som sedan drabbade Stockholm den 7 april bara stärkte deras vilja, berättar Jeppe Wikström och understryker att terrorn ledde till manifestationer av kärlek snarare än flaggviftande nationalism. Sammanhållning är också den känsla han får av fotografierna.

– Jag tycker de visar en känsla av tillit. Att vi litar på varandra och vill göra det.

Äldreboendet Sekelbo ligger i Göteborgs första förort. Äldreboendet Sekelbo ligger ett stenkast från stadsdelens centrum, Kortedala torg. Ett krav finns – de boende får inte vara yngre än 65 år. På bilden är det sängdags för Aina, 94, som kom till Sekelbo 2016. Abdi Hersi, 24, är vårdbiträde och kom från Somalia 2008.

Tusentals bilder strömmade in, alla tagna efter klockan 18 i april och maj 2017. Bland ett hundratal utvalda syns bland annat arbetare som lunchar på verkstadsgolvet, en förlossning, matlagning i Sveriges ensligaste by och en tv-kväll i ett asylboende i Fagersta.

– Jag tror att människor kommer att överraskas av vissa bilder. Andra ger en djup igenkänning. Sammantaget blir det en kalejdoskopisk, bred bild av vardagsliv i Sverige, säger Jeppe Wikström.

26-åriga Mave Lochove kramar krampaktigt mamma Akikis hand. Det återstår ännu nio timmar innan en liten flicka ska födas.

Linda Forsell är en av drygt 100 medverkande fotografer. Hon har alltid drivits av en vilja att nyansera nyhetsrapporteringens inriktning på mer exceptionella händelser.

– Det visar att verkligheten inte alltid är så dyster som det verkar, säger hon.

Själv bidrar hon med ett fotografi av ett nyfött barn: en av de mest vardagliga händelserna eftersom förlossningar sker varje dag – men samtidigt är unika för alla inblandade.

Först hade hon dock tänkt sig ett annat motiv.

– Vi var ganska många som tyckte det kändes viktigt att visa mångfalden, och att människor från olika ursprung fungerar bra tillsammans i de flesta lägen, säger hon.

När Sverige framställs som ett land i kris, med raskravaller och olösliga konflikter skildrar "Last night in Sweden" i stället hur människor väljer att leva tillsammans, sida vid sida, varje dag.

– Vi har våra problem och utmaningar, men de är inte större än på annat håll, säger Jeppe Wikström och nämner den rapport från World Economic Forum som visar att "Sverige ligger i topp vad gäller i stort sett allt".

Intresset har varit stort – tidningar som The Guardian och Washington Post har redan hört av sig. Och Donald Trump får nu det första exemplaret av boken.

– Jag tror inte att han är någon större bokläsare men det finns många fantastiska bilder, säger Jeppe Wikström.

Elin Swedenmark/TT

Fakta: "Last night in Sweden"

Den 14 september släpps fotoboken "Last night in Sweden" och samtidigt öppnar en utställning med samma namn på Fotografiska i Stockholm.

Medverkar gör ett 100-tal fotografer, bland andra Paul Hansen, Linda Forsell, Elin Berge, José Figueroa, Anette Nantell, Jack Mikrut och Lisa Thanner. Vissa av dem var kontrakterade av projektet för att täcka specifika ämnen.

2000 bilder gick vidare till juryn, som består av Soran Ismail, Eva Hamilton, Lotta Gröning, Henrik Berggren, Jeppe Wikström och Anna Clarén.

De första exemplaren av boken kommer att skickas till Donald Trump, alla medlemmar i den amerikanska kongressen samt alla ledamöter i EU-parlamentet.

Boken har också förhandsbeställts från närmare 30 länder.Projektet har till stor del finansierats genom förhandsbeställningar via sajten Kickstarter.

Mer läsning

Annons