Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla kraftcentralen på Mimerlavsområdet i Norberg lever upp i ny skrud

Så var det äntligen färdigt, renoveringen av den gamla kraftcentralen på Mimerlavsområdet. Nu hoppas Norbergs kommun att området ska leva upp och att den över 100 år gamla byggnaden ska kunna användas i större utsträckning.

Annons

Ulf Öhman, kulturmiljöansvarig på Norbergs kommun, visar den fasadrenoverade kraftcentralen på Mimerlavsområdet.

Sedan 1910 har den stått på sin plats invid Mimerlaven, den gamla kraftcentralen vars elgenerator en gång användes för att hålla gruvanläggningen med ström. Under de senaste åren har byggnaden varit illa åtgången och det har funnits en oro över att delar av fasaden skulle börja lossna.

Så när Norbergs kommun fick bidrag från Länsstyrelsen och slog ihop dem med fonderade medel som kommunen fick i samband med att den tog över gruvområdet 1999, gjorde man slag i saken. I våras påbörjade kommunens entreprenör arbetet med att rusta fasaden, en process som i stort sett pågått sedan dess och fram till nu. Med undantag för de julidagar då Norbergfestivalen arrangerades.

– Det blev lite knepigt med festivalen eftersom man tvingades avbryta renoveringsarbetet tillfälligt, säger Ulf Öhman, kulturmiljöansvarig på Norbergs kommun, som visar FP runt på platsen.

Läs också: Norbergfestival tar plats i Mimerlaven

Den som vet hur kraftcentralen sett ut de senaste åren och jämför med hur byggnaden ser ut nu kan konstatera att den fått en helt annan lyster. Framförallt utvändigt naturligtvis, men faktiskt även inuti, menar Ulf Öhman.

– Ljuset i byggnaden har blivit ett helt annat efter renoveringen då fönstrena, som tidigare varit igenspikade, har fått nya fönsterrutor, säger han.

I fönstergluggarna, som tidigare varit igenspikade, har kommunens entreprenör satt in nya glas och ny spröjs.

Den slitna tegelfasaden av kalksandsten, så kallat Ludvikategel, har bytts ut och ny fogmassa satts in. Prislappen? Cirka 1,7 miljoner, enligt Ulf Öhman.

– Projektet har gått bra ekonomiskt och har hållit budget i stor utsträckning, säger han.

En invändig renovering är betydligt svårare än en fasadrenovering, delvis eftersom flera etager byggts inuti byggnaden under årens lopp. Men Ulf Öhman medger att en imponerande rymd och akustik skulle frigöras om etagerna togs bort. Men ett beslut om något dylikt ligger ännu långt bort. Dessutom vill man inte renovera bort områdets särprägel, säger han.

–Många av de som använder området uppskattar det just för den råa industrikänslan, säger Ulf Öhman.

Läs också: De ska säga ja till varandra i Mimerlaven i Norberg

Renoveringen av kraftcentralens fasad ingår i kommunens framtidsplan för hela Mimerlavsområdet. En plan som syftar till att göra området attraktivt som rekreationsområde men också tillgängligt för fler. Bland annat hoppas man att kraftcentralen ska kunna nyttjas i större utsträckning än den gör i dag. Men redan nu börjar det hända saker om man får tro Ulf Öhman.

– Vi räknar med att ha ett program där nästa år. I februari kommer det att arrangeras en konsert där som en del av hälsoveckan, vi pratar med en kör om det just nu, säger han.

Ulf Öhman.

Mer läsning

Annons