Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Götis förbereder med 700 sushibitar

För att tillgodose gästernas önskemål om att ha sushi på menyn bestämde sig Götis hotell och kök för att gå en sushikurs. Inför kvällens premiär har det rullats 700 bitar till buffébordet.

Annons
Peter Räikkönen och Jonas Fredsvik driver tillsammans med Rich Hearne Götis hotell och kök. ”Det här med sushin är en kul grej att göra då och då”, säger Jonas Fredsvik (till höger i bild).

Delägaren av Götis hotell och kök, tillika krögare och kock, Jonas Fredsvik, vill markera att det inte handlar om att han och personalen nu är fulländade sushikockar.

– Oh nej, det kan vi knappast kalla oss efter en tvådagarskurs. Utan det här ska leda till att vi kan servera god och lite enklare sushi någon gång ibland, säger han.

Efter kursen, som hölls av grundaren till cateringfirman Sushiman, besitter Jonas och personalen grundläggande kunskaper i sushitillverkning.

– Det är en kul grej att ha som någonting extra att erbjuda våra gäster. Kunna ordna en sushikväll då och då, säger Jonas Fredsvik.

För ett par helger sedan fick ett fåtal närmast sörjande chansen att testa på sushismakerna på Götis.

– Det blev en riktig succé och eftersom folk efterfrågar sushi här i stan vill vi kunna tillgodose deras önskemål, säger han.

Tanken från Jonas Fredsviks sida är att köra sushi lite då och då samt under högsommaren på Hamnkrogen, där han också är delägare.

– Det är ju absolut en trendig rätt som många vill ha. Men att servera den dagligen eller ofta blir svårt och då tröttnar nog folk snabbt. Sedan handlar det om färska råvaror som man inte bara kan ha liggande hur som helst, säger han och tillägger:

– Det kommer alltså inte vara något stående på vår meny. Men däremot finns det möjlighet till att erbjuda catering, vilket jag redan har börjat med.

Restaurangen är fullbokad inför premiären i kväll, lördag. 40 gäster ska få bita tag i 700 sushibitar, bestående av en mix av maki- och nigirisushi, med bland annat tonfisk, lax och avokado.

– Det går att variera enormt och fylla med diverse godsaker. Men till en början kör vi lite klassiska smaker. Det är tänkt som en trevlig stund med en god bit mat, säger Jonas Fredsvik.

Och som lämplig dryck till har Jonas Fredsvik och de andra tre lokala herrarna i ölbryggarteamet Octabrew, nyligen lanserat deras senaste öl, IPA:n (Indian Pale Ale) Hoppy Hipster.

– Det är en riktigt god somrig ipa med mycket humle. Passar fint nu när värmen kommer, säger han.

I dag finns den till försäljning på Götis och på Oti gård. Men den kommer till Systembolagets hyllor den 1 juni.

Under sushiutbildningen i Stockholm fick Jonas och gänget beskåda Sushiman’s fantasifulla matkonst.
Makisushin är den vanligaste varianten.

Makizushi och nigirizushi

De två vanligaste sushisorterna är rullar och bollar. Eller makizushi (rullar) och nigirizushi (bollar) som det heter på japanska.

De västerländska varianterna är en variant av makizushi men med lenare smaker (bland annat majonäs och tonfiskröra) samt att man har skippat det yttre lagret av alger.

Annons