Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gratis att släktforska på Riksarkivet

Det ska inte längre kosta pengar att forska i Riksarkivets samlingar. Kulturdepartementet föreslår i en promemoria att avgiften för arkivets digitala information ska tas bort från och med årsskiftet, vilket innebär att det blir gratis att exempelvis släktforska.

Annons

Riksarkivet i Marieberg.

Tidigare har ett årsabonnemang på Riksarkivet kostat omkring 1 000 kronor, och frågan om att det borde vara gratis har drivits av bland andra Sveriges Släktforskarförbund.

– Det här är till glädje för dem som redan upptäckt spänningen med att veta mer om sig själva och den egna familjen, men också om hela Sveriges historia. Om man som regeringen och som jag tror på vikten att veta var vi kommer ifrån och vilka vi är för att också kunna bygga en framtid tillsammans så är ju detta ett politiskt steg för att göra det möjligt. Ett litet steg som kan ha stor betydelse för ökad förståelse, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) till TT.

Folkbibliotek, skolväsendet, folkhögskolor och universitet har fri tillgång till arkivinformation sedan 2014. Totalt föreslås att Riksarkivets förvaltningsanslag ska höjas med 10 miljoner kronor från och med nästa år.

http://tt.se/media/image/sdltb96cc51Riksarkivet. Arkivbild.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Mer läsning

Annons