Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han dansar hemma i ditt kök

Dansaren och koreografen Carl Olof Berg dansar i kök, vardagsrum och hallar. Under höstens Riksteaterturné ska han förhoppningsvis göra 120 föreställningar hemma hos sin publik.

Annons

"Hemlån" kallar han själva utställningsformen. Carl Olof Berg älskar bibliotek och under sin turné är det också just till biblioteken som han förlägger sitt tillfälliga bokningskontor. Längtan efter att stå öga mot öga med publiken, och efter ett enklare sammanhang fick honom att börja uppträda hemma hos folk.

Det enda han frågar efter är en slät kopp kaffe.

– Det finns ju ganska många konstprojekt som görs i hemmiljö, men de är ofta ganska smala. Jag ville göra det här mer tillgängligt och lekfullt, säger han.Lundell och Springsteen

I föreställningen

I "Ett melankoliskt popquiz på ostämt piano" samlar Carl Olof Berg sin publik runt pianot och tolkar låtar av artister som Ulf Lundell och Bruce Springsteen. I alla sina föreställningar undersöker han det traditionellt manliga men också vad som händer när han gör det förväntat feminina, som exempelvis gammeldags husmorsgymnastik. I "Prinsessgympa", en annan av de tre föreställningar som Riksteaterpubliken har att välja mellan, utgår han från prinsessan Birgittas gymnastik- och bantingsprogram från 1967.

– Där bjuds ju publiken in och så tolkar vi det tillsammans. Alla tre föreställningarna är mer eller minde interaktiva, även om jag leder.Dubbelt tittande

Carl Olof Berg berättar att han tittar på publiken lika mycket som den tittar på honom.

En längtan efter att möte publiken öga mot öga fick Carl Olof Berg att börja uppträda hemma hos folk.

Är det inte läskigt att gå hem till helt okända personer?

– Jo, men den risken känns viktig för projektet. De som lånar hem mig öppnar upp sitt hem för mig, och de bjuder också hem en förhållandevis okänd person. Det skapar ett slags ödmjukhet som jag tycker om.

Fakta: "Hemma hos dig med Carl Olof"

Carl Olof Berg inleder sin Riksteaterturné 4 september i Askersund och avslutar 4 december i Trosa. Publiken kan boka honom antingen via ett telefonnummer eller i hans tillfälliga kontor på bibliotek. Då får man också välja mellan tre olika föreställningar. Arbetsschemat rymmer två hembesök per dag fem dagar i veckan.

Carl Olof Berg är född 1975 i Karlstad och utbildad koreograf. Han är bosatt i Stockholm.

Mer läsning

Annons