Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Han sätter nytt ljus på brandkatastrofen

För tre år sedan rasade den största svenska skogsbranden i modern tid. Redan då, i rökmolnen, visste Sven Olov Karlsson att han skulle skriva en bok. Det var han skyldig alla de drabbade.

Annons

Det knastrar under fötterna i de svenska skogarna. Mossan dammar och grundvattennivåerna är rekordlåga i stora delar av landet. Vad är det som säger att en ny skogsbrand likt den i Västmanland inte kan uppstå i dag?

Det västmanländska finns starkt närvarande i hela Sven Olov Karlssons författarskap. Nu kände han en skyldighet gentemot de drabbade att skriva om skogsbranden och dess efterverkningar. Pressbild. Foto: Trons/Natur och Kultur

Förmodligen ganska lite, enligt författaren Sven Olov Karlsson och de forskare som han citerar i sin nya reportagebok "Brandvakten".

– Jag tittar ut på en brunbränd gräsmatta och löven gulnar på träden. Men hettan är inte lika extrem som för tre år sedan, och den här branden blev ju så stor på grund av en serie olyckliga omständigheter: ett antal beslut, väderhändelser och egenskaper hos själva skogen, säger han på telefon från Nyhyttan.

Det västmanländska finns närvarande i nästan allt han skrivit.

För tre år sedan var det till slut vindriktningen som räddade hans by utanför Norberg. När Sven Olov Karlsson körde från föräldrahemmet var himlen brun av rök i alla riktningar, så långt man kunde se, och han trodde inte att han skulle få se den igen.

– I 50 procent av synfältet runtomkring brann det, och med eldslågor som var långt över trädtopparna på den fullvuxna skogen.

Även i

Sven Olov Karlsson skriver gripande om några människors kamp på liv och död, men också om det sotsmutsiga och röksura efterarbetet. Han får även med en översättares flykt undan lågorna för att rädda ett svenskt romanmanuskript av Patrick Modiano. Bara några månader senare skulle den franske författaren få Nobelpriset.

Men framför allt visar han hur storbranden i Västmanland var både en följd och en påskyndare av den globala uppvärmningen. Över stora delar av jordklotet blir skogsbränderna fler, svårare och mer aggressiva.

Det betyder inte att de ekonomiskt försvagade svenska räddningstjänsterna har fått fetare anslag.

– Inte vad jag vet. När jag skrev klart boken började brandmännen tvärtom säga upp sig, inte på grund av uteblivna lönehöjningar utan på grund av försämrade villkor.

Skogsindustrin då? Låter de kapitalstarka skogsbolagen fortfarande en ensam förare, anställd av en liten entreprenör, jobba med markberedning även när det finns uppenbar risk för antändande gnistor?

– Jag vet inte om man har börjat tänka annorlunda, men jag har inte sett några sådana tendenser.

Ett år efter skogbranden omvandlades en del av området till ekopark. Arkivbild.

Åklagaren Christer Sammans har ännu inte tagit ställning till ett eventuellt åtal mot det lilla entreprenörsföretaget eller mot dess uppdragsgivare, jätten Stora Enso. Sven Olov Karlsson konstaterar att Stora Enso, till skillnad från de andra stora skogsbolagen, inte hade skrivit under den avtalsmall som ger entreprenörerna rätt till ekonomisk ersättning även vid inställt arbete på grund av brandrisk.

– Jag kan inte veta om den här maskinen hade stoppats om Stora Enso hade skrivit på men det hade i alla fall funnits ett incitament. Sedan är det också så att det är ett ganska stort beslut i dagens arbetsliv att pausa jobbet, särskilt om man gör det på grund av vädret. Jag förstår om man tar chansen och kör ändå.

*

Fakta: Branden i Västmanland

Utbröt den 31 juli 2014 under markberedningsarbete på ett av Stora Ensos hyggen. Maskinföraren slog själv larm och hjälpte också till i flera timmar med släckningsarbetet. Inledningsvis kunde ingen ana att branden skulle bli så aggressiv. Drygt 13 000 hektar brann varav 2/3 på en enda dag, den 4 juli.

En person dog, en blev mycket svårt skadad, flera räddades ur sjöar och träsk av helikopter och cirka 1 000 personer var tvungna att fly sina hem.Först den 11 juli var branden under kontroll främst tack vare terrängen: Branden nådde glesare skog med mer lövträd som växte i nedförsbacke. Vinden mojnade och temperaturen sjönk.

Först i april 2015 betraktades branden som helt släckt.

Fakta: Sven Olov Karlsson

Född: 1971.

Uppväxt: I Nyhyttan utanför Norberg.

Bor: I Stockholm.

Sysselsättning: Författare och journalist.

Skogsägare: Större delen av hans egen skog, tillika framtida pensionsförsäkring, kring Nyhyttan brann ner. Som många andra mindre skogsägare tvingades Sven Olov Karlsson dessutom betala för att få brandtimret nedhugget. Avverkningen kostade dubbelt så mycket som han sålt det brända timret för.

Böcker: Debuterade med romanen "Italienaren" 2003. Hans senaste roman "Porslinsfasaderna" nominerades till Augustpriset 2013. Har också fått stor uppmärksamhet för sina reportageböcker "Svenska ödehus" och "Svenska ödehus 2". 2015 kom hans novellsamling "Västmanland".

Annons