Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hans Alfredson – en humanist vi behöver i tider som dessa

Annons

Det är märkligt hur kallt det plötsligt kan kännas när en människa som man aldrig har träffat lämnar den här jorden.

I söndags blev det så där kallt. När nyheten kom om att skådespelaren, författaren, tecknaren, regissören och humoristen Hans Alfredson avlidit.

Klart jag unnar honom att få somna in efter 86 år, varav 50 har varit i allmänhetens tjänst. Men det känns som om vi just nu i de här tiderna – när nazister ges plats på våra torg igen, när vi själva utan att blinka håller på att döda vår egen planet och i en tid när vi har jättebebisar som styr över kärnvapen – behöver honom lite till.

För han var inte bara jätterolig, en skicklig författare och gudabenådad improvisatör, han var en stor humanist som självklart blandade humor och politik. Som i ett halvt sekel lyckades vara i sin samtid, häckla makten, peka på orättvisor och sticka hål på vår kollektiva uppblåsthet.

Han gjorde det elegant och alltid med en underliggande värme.

Just nu känns det kallt, men även om han själv gått ut genom dörren för gott, så har han lämnat mycket kvar till oss att ta del av och förhoppningsvis lära oss av.

Tänk om vi alla skulle försöka bli lite mer som Hans Alfredson, se dårskapen och säga ifrån. Det skulle vara ett bra sätt att hålla honom kvar och göra tillvaron lite varmare.

Läs mer: Hans Alfredsons familj: ”Tack till alla som skrattat genom åren”

Läs mer: Alfredson förgyllde Björn Skifs speldosa – se unika bilder.

Hans Alfredson avled på söndagen, 86 år gammal.

Annons