Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur talar vi om Gud? – Svenska kyrkan och VLT bjuder in till teologiska samtal

När Svenska kyrkan i Västerås omnämnde Jesus med ett könsneutralt pronomen i en annons i julas väckte det en infekterad debatt och uppmärksamhet både nationellt och internationellt.
Tillsammans med VLT och Sensus ordnar nu Västerås domkyrka fyra föreläsningar och samtal om hur vi kan tala om Gud. Samtalen leds av domkyrkokaplan Markus Holmberg och VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius, som själv skrev det uppmärksammade inlägget ”Jesus är förstås en han – en alldeles makalös man”, medverkar och kommenterar.

Annons

Svenska kyrkan i Västerås tyckte att debatten innehöll ”lågvattenmärken” och vill därför skapa ett sammanhang där de ord vi använder om Gud kan diskuteras på ett mer sansat och resonerande vis.

Domkyrkokaplan Markus Holmberg.Foto: Kenneth Hudd
VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius. Foto: Kenneth Hudd

På onsdag kväll är Cristina Grenholm först ut som föreläsare med föredraget ”Vem är Gud egentligen?”. Hon burkas kallas ”Svenska kyrkans chefsteolog” och är kyrkosekreterare vid Svenska kyrkan nationella kansli och professor i tros- och livsåskådningsvetenskap.

Svenska kyrkans

Under ytterligare tre onsdagar i april och maj kommer orden om Gud diskuteras ur olika perspektiv. Prästen och forskare Peter Forsberg kommer att tala om queerteologi, Västeråsprästen och bibelvetaren Rut Törnkvist kommer att ha ett anförande om metaforers betydelse för vår förståelse av Bibeln och Eva Hamberg, professor emirita vid Teologiska institutionen vid Lunds universitet håller ett föredrag om sekulariseringsprocessen.

Västerås domkyrka. Foto: Sara Linderoth

Onsdagskvällens föredrag och diskussion börjar kl 17.30 i Västerås domkyrka.

Annons