Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen bryr sig när Clownen gråter – en föreställning om destruktiva relationer

Nu är det premiär för teatergruppen Det här är mitt jobbs (DHMJ) ” Ingen bryr sig när Clownen gråter” på 4:e teatern. Den nya föreställningen utforskar destruktiva relationer.

Annons

Niquita Karlsson, Ellen Vestermark och Anna-Jackelin Thell bildade DHMJ för snart tre år sedan och gör allt teaterarbete tillsammans. De regisserar, skriver manus och skapar scenografi och koreografi ihop till föreställningarna som de själva spelar i.

Till ”Ingen bryr sig när Clownen gråter” har de gjort ett gediget researcharbete med hjälp av Tjejjouren Ronja i Västerås, för att förstå kontrollen och våldets roll i destruktiva relationer.

– Destruktiva relationer är något som många tvingas uppleva både i privatlivet och på jobbet, men det är fortfarande tabu att prata om det. Det är därför vi tycker det är så viktigt att spela den här föreställningen, säger Anna-Jackelin Thell.

Niquita Karlsson, Ellen Vestermark och Anna-Jackelin Thell har premiär för sin nya föreställning  ” Ingen bryr sig när Clownen gråter”  på 4:e teatern.

Greppet att låta en clown vara dramats huvudkaraktär och berättade är förstås mycket medveten.

– För oss är clownen en symbol för något roligt och humoristiskt och effekten i föreställningen blir att clownen även är bilden för den sociala mask som vi alla bär i olika situationer. Den masken kan också dölja det som sker i vårt privatliv för omgivningen.

Föreställningen är rekommenderad från 13 år på grund av det våldsamma och sexuella innehållet.

– Det handlar inte om naturalistiska skildringar av övergrepp, men vi gestaltar dem på ett vis som gör att det är viktigt att publiken kan skildra det fiktiva från verkligheten och förstå vad som sker på scenen.

Niquita Karlsson och Anna-Jackelin Thell i ” Ingen bryr sig när Clownen gråter” .

” Ingen bryr sig när Clownen gråter” spelas dessutom på engelska. Skälet till det är att föreställningen repats in för att kunna framföras för en internationell publik. Teatergruppen åker nämligen snart till Århus i Danmark med ” Ingen bryr sig när Clownen gråter”. Århus är årets europeiska kulturhuvudstad och DHMJ är den svenska representanten bland 17 teatersällskap som spelar sina föreställningar på ett fängelse i staden.

– Destruktiva relationer är ett tema som vi tyckte passade i den miljön. De är som fängelser även om det inte syns utåt.

Föreställningen den 6 maj blir den enda under våren, men efter hemkomsten från Danmark planerar DHMJ för att spela ”Ingen bryr sig när Clownen gråter” på svenska på 4:e teatern i Culturen, där de sedan april residerar.

Annons