Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonas Öhrn spelar ”Ja må hon leva ” – en levande föreställning om döden

Västeråsskådespelaren och dramatikern Jonas Öhrn spelar sin omhuldade ”Ja må hon leva” på 4:e teatern. En levande föreställning om döden.

Annons

Vi har bjudits in till Lisas 8-årskalas av hennes pappa Erik. Han har ursäktat sig i sin inbjudan och medger att vi inte känner hans dotter så väl, men att han ändå vi att vi ska komma till hennes födelsedagsfirande. När vi väl är där börjar han berätta om sin dotter och de fina minnen han har av hennes liv.

– Det är en föreställning om döden, men också om att leva. Just barn är det mest levande som finns, tycker jag, säger Jonas Öhrn.

Jonas Öhrn uppträder med den egna enmansföreställningen

”Ja må hon leva” skrev han när han förra året studerade teater i Stockholm. Där satte han upp sin enmansföreställning på Teaterverket och sedan framförde han den två kvällar på Klubb 19 i Västerås för ett år sedan. Efter det blev han inbjuden av 4:e teatern att framträda på teaterns gästspelsscen.

– Jag har fått övervälvande positiva kommentarer, ofta från en gråtande publik. Det är också delvis en rolig föreställning där skratten varefter leder till gråt. Många säger att jag har lyckats skapa en balans mellan det humoristiska och allvarliga.

Föreställningen är interaktiv på så vis att den också lämnar utrymmer för tankar och samtal om döden under tiden den pågår.

– Det är inte alls en teatral föreställning, språket är enkelt och vardagsnära. Det gör också att mötet med publiken blir väldigt intimt.

Jonas Öhrn började spela teater som liten på amatörteaterföreningen Studio Westmannia där han själv nu arbetar. Han har under flera år frilansat som skådespelare, regissör och producent och även spelat in flera filmer. Jonas Öhrn är också aktuellt som regissör för ”Winter Meet”, 2017 års upplaga av Västeråsrevyn.

I ”Ja, må hon leva” lämnar han det lättsamma för att på scen ta itu med det som är allra svårast för honom, hans egen dödsångest.

– Jag har framför allt jobbat med humor tidigare, jag hjort improvisationsteater och även ståuppkomik. Under utbildningen ville jag visa att jag också har en allvarligare sida så jag skrev ”Jag, må hon leva”.

I

Torsdagen den 1 februari spelas ”Ja, må hon leva” på 4:e teatern i Culturen.

Annons