Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Joyce Carol Oates leker med skräckgenren

Bok: Joyce Carol Oates blandar skräckgenrens spelkort och plockar fram en underhållande Jack of Spades.

Annons

Joyce Carol Oates leker med skräckgenrens rekvisita i nya romanen Jack of Spades.

Författaren Andrew J Rush har nått stora framgångar som författare av välartade, gentlemannamässiga deckare. Men inte tillräckligt stora, enligt honom själv. Framför allt inte lika stora som Stephen King. Och det retar honom.

På ytan är Rush en vänlig, omtänksam och prydlig make och familjefar, som lever ett stillsamt liv i familjens omsorgsfullt renoverade hus.

Men det finns hemliga rum. På nätterna drar han sig tillbaka och plockar fram sitt andra författarjag, pseudonymen Jack of Spades, som skriver snaskiga och blodiga dussindeckare.

Andrew J Rush håller balansen i sitt dubbelliv, men tappar fotfästet när han blir stämd av en äldre kvinna, som hävdar att han stulit hennes bokidéer.

Den amerikanska författaren Joyce Carol Oates har rört sig mellan en rad olika genrer genom åren. I den nya romanen Jack of Spades tar hon sig an skräck- och deckargenren, där hon med lätt hand plockar fram en underhållande skräckroman, med blinkningar till genrens klassiker.

Här finns den svarta katten, de mörka biblioteken, den galna, isolerade kvinnan och de hemliga rummen. Och, naturligtvis, Doktor Jekyll och Mr Hyde.

Andrew J Rush brottas med sin mörka sida, den slaskskrivande och whiskypimplande Jack of Spades. Bit för bit krackelerar fasaden, när hans dotter läser en av Jack of Spades böcker och hittar trådar till familjens liv.

Joyce Carol Oates bygger skickligt upp intrigen kring den propre Andrew J Rush, där han i parenteser får avslöja mer och mer av sina dunkla sidor (i själva verket är han ett svin).

Som så ofta hos Oates handlar det om att kontrollera mörka sidor och om vad som händer när spärrar släpper. Det handlar också om skrivandets dilemman, med frågor om vad som är egna idéer, vad som är lånat och hur en fiktiv värld kan hanteras.

Men framför allt är det en elegant komponerad spänningsroman, där Oates lotsar läsaren genom ett allt mörkare landskap fram till ett överraskande slut.

Det är lättsamt och lekfullt, samtidigt som hon lyckas smyga in ett krypande obehag. Den där yxan från inledningskapitlet är inte trevlig. Långt därifrån.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Fler recensioner av facklitteratur finns att läsa här

Läs mer: Elise Karlsson i topp när vi listar fem favoritböcker från mars-april

*

LITTERATUR

Joyce Carol Oates

"Jack of Spades – en spänningsroman"

Översättning: Kerstin Gustafsson

(Albert Bonniers förlag)

Annons