Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kan inte komma på någonting mer fläskigt”

Fagerstabandet har passerat många milstolpar genom rockkarriären. Men den senaste tar priset för The Hives: Australienturné med självaste AC/DC.

Annons
The Hives ska supporta AC/DC

Rockens egna rockers, AC/DC, har varit en stor inspiration för The Hives.

– AC/DC var ju den första rocken man valde själv och det häftigaste man hade hört, säger Nicholaus Arson och syftar på när han som sexåring (1983) fick plattan For Those About to Rock inspelat till sig på kassett.

– Jag begrep inte ett ord, men tyckte det var riktigt bra och kunde alla låtar fonetiskt. Det tycker jag i och för sig även i dag, trots att jag nu kan engelska, säger han.

The Hives tillhör världens rockelit, har turnerat överallt och lite därtill. Och lägg samtidigt på att de varit förband till Maroon 5 och Rolling Stones. Men uppenbarligen är de inte klara med att lyfta på alla stenar.

Vad är pampigare än det här?

– Ja, just nu så kan jag inte komma på någonting mer fläskigt än det här. Eller jo, det skulle väl vara att turnera med AC/DC i Sydamerika då. Men Australien går nog hem det med. Vi brukar gilla att turnera där. Sedan blir det riktigt skönt att åka dit just den här årstiden när det är som kallast och mörkast i Sverige och i Australien är det dags för våren, säger han.

Enligt en källa var det inte en vanlig ansökan till att få vara förband till AC/DC som gjorde att The Hives blev det utvalda bandet bland flertalet ansökningar.

– Tydligen så hade de (AC/DC) sagt ”Go and get The Hives”. Vilket känns mycket smickrade och kul, säger Nicholaus Arson.

Dessa enorma kontraster. Ena dagen paddlar du och Pelle kanot i Fagersta och nästa dag kilar ni stadigt med AC/DC i ”landet under”.

– Det är just det som gör det så härligt. Jag tror att man lever bättre med de kontrasterna. Jag gillar ju båda. Spelningarna blir som lördag jämt och man uppskattar det på ett helt annat sätt tror jag, säger han.

I skrivande stund befinner sig The Hives i görningen av en kommande platta. Men när, var och hur den kommer är oklart.

– Varje ledig stund när vi inte spelar skriver vi egentligen på nytt, kastar, gör nytt, gör om, gör rätt och spelar in. Hur lång tid det kommer att ta vet man aldrig. Vi har väl kommit till den punkten där vi känner att vi gjort så bra skivor och har vi inte lyckats göra någonting nytt, som känns bättre, så kan det lika gärna få vara, säger Nicholaus Arson.

Den första november beger sig The Hives ut på den sju veckor långa turnén i Australien.

Annons