Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl Beijbom har fel om makarna Myrdal

Debatten om Karl Beijboms inlägg om en socialdemokratisk vitbok med anledning av Samtidens omdiskuterade film "Ett folk, ett parti" fortsätter. Carl Lundbom hävdar att Karl Beijbom har fel om sin historieskrivning rörande makarna Myrdal.

Annons

Karl Beijbom påstår att makarna Alva och Gunnar Myrdals bok "Kris i befolkningsfrågan" kan ha inverkat på bildandet av Rasbiologiska institutet och de vidriga tvångssteriliseringarna.

Jag vill inte på något sätt försvara Myrdalarnas bok och de åsikter de vädrar där. Det är inget av deras bättre arbeten. Boken utkom 1934. Redan 1921 motionerade samtliga riksdagspartier om inrättande av ett statligt institut för rashygien. Drivande var den inflytelserika rashygienikern Nils von Hofsten som var en övertygad liberal och blev senare en lika övertygad antinazist.

Gunnar och Alva Myrdal 1974. Foto: Pressens Bild

Steriliseringslagarna började tillämpas redan 1935. Mellan 1935 och 1975 steriliserades mer eller mindre med tvång 63 000 personer. Detta drabbade främst kvinnor (93%) från arbetarklassen. Mest drabbade var romska kvinnor och ”tattare” som var ett samlingsnamn för resandefolket och andra utsatta människor. Jag engagerade mig mycket för att de kvinnor som ännu var i livet skulle få skadestånd för det fruktansvärda övergrepp som de utsattes för. Det var angeläget att detta mycket skamliga förfarande dokumenterades för eftervärlden. Många av kvinnorna hade kommit upp i åttioårsåldern och hade inte mycket nytta av pengarna men fick till slut sin upprättelse. Det var 1600 kvinnor som staten till slut beviljade skadestånd.

Det var en socialdemokratisk regering som tog bort steriliseringslagarna 1975. Varken Rasbiologiska institutet t eller tvångslagarna är något som vi kan vara stolta över men det är inte korrekt att belasta makarna Myrdal för deras tillblivelse.  De har inte blivit nådigt behandlade av eftervärlden och allra minst av sin son som i sin trilogi Barndom tar heder och ära av sina föräldrar. Deras livsgärningar förtjänar faktiskt bättre öden och de ställde verkligen upp för Alla Människors Lika Värde.

Clas Lundberg

Läs alla inlägg i debatten:

Karl Beijbom: Dags för Socialdemokraterna att skriva vitbok

"Karl Beijbom fiskar i grumligt vatten – socialdemokratin räddade oss från nazismen"

"Vi måste kunna hålla flera bollar i luften samtidigt" 

"Sverigedemokraterna är inte ett vanligt parti, Beijbom!"

Mer läsning

Annons