Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl Beijbom: När statsministern kom till Köping

En betraktelse. Karl Beijbom berättar om när statsministern kom till Köping.

Annons

Stefan Löfven blev statsminister 2014 då Socialdemokraterna fick 31,01 procent av folkets röster: ett av Socialdemokratins sämsta val någonsin. Stefan Löfven blev statsminister utan att tidigare ha suttit i någon regering, inte heller i riksdagen. Ja, Stefan Löfven hade inte ens haft förtroendeuppdrag i kommun eller landsting. Förvisso en van förhandlare och väl meriterad i fackligt arbete, som förbundsordförande i IF Metall, men i det politiska hantverkets konst var Löfven obevandrad och omeriterad.   

Detta till skillnad från sina företrädare som Socialdemokratiska statsministrar under efterkrigstiden: Tage Erlander, Olof Palme, Ingvar Carlsson, Göran Persson. De hade alla många års erfarenhet av riksdagsarbete, de hade alla suttit i regeringen, innan de fick förtroendet att tillträda posten som statsminister.

Sveriges statsminister leder regeringen, utser statsråden, är myndighetschef för regeringskansliet. Statsministern väljs av riksdagen och får, på riksdagens uppdrag, sitt förordnande av talmannen. I rangordning räknas statsministern som nummer tre. Högst rang har statschefen, kungen. Näst högst rang har talmannen.

Statsminister Stefan Löfven (S) promenerar genom Köping 2017 tillsammans med kommunalrådet Elizabeth Salomonsson (S).

Under åren 1876 till 1974 var statsministerns officiella titel Hans Excellens statsministern. Olof Palme var den siste statsministern som titulerades ”excellens”. Stefan Löfven har själv uttryckt att du-reformen är en viktig demokrati- och jämlikhetsreform. Han skulle sannerligen inte vilja tituleras excellens. Vid en reform av regeringsformen 1876 bestämdes att regeringen, statsrådet, skulle ledas av en statsminister. Den förste statsministern blev Louise de Geer (den äldre) som tillträdde posten den 20 mars 1876.

Stefan Löfven är den fyrtiofjärde statsministern som varit regeringschef sedan dess. Några av dem ledde flera regeringar, t ex Karl Staaf, Hjalmar Branting, Per Albin Hansson, Torbjörn Fälldin och Olof Palme.

Tage Erlander regerade Sverige i 23 år, längre än någon annan statsminister. När Stefan Löfven väljer att hålla sitt jultal i Köping 2017 hälsas han välkommen av Elizabeth Salomonsson, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande. Hon har regerat Köping i 34 år. Ingen i Sveriges politiska historia har fått väljarnas förtroende i så många val som denna kvinna. När Socialdemokraterna på riksnivå numera balanserar kring 30 procent fick Socialdemokraterna i Köping 43,7 procent i senaste valet, 2014.

Reportrarna har anteckningsblocken och pennorna i beredskap. Fotograferna är på plats. Kamerorna är riggade, mikrofonerna förberedda. Reportrar från riksmedia har kommit till Köping denna dag, till exempel Lena Melin från Aftonbladet, Fredrik Furtenbach från Dagens Eko, Andreas Öbrink från Rapport, Ann Tiberg från TV4 Nyheterna och Lars Larsson från TT. KG Bergström och Lotta Gröning från Expressen gör någonting annat, denna dag.

På sitt besökt i Köping presenterade statsminister Stefan Löfven (S) en skärpt sexuallagstiftning. Foto: Kicki Nilsson/TT

En stor nyhet är utlovad. In i Rådhussalen i vackra Rådhuset vid Stora Torget i Köping stiger klockan 12:15 statsminister Stefan Löfven tillsammans med vice statsminister Isabella Löwin och justitieminister Morgan Johansson för att berätta den politiska nyheten för det församlade mediafolket. Stefan Löfven har grå kostym och ljusblå skjorta, uppknäppt i halsen. Hans skor är inte nyputsade. Han har hunnit äta julfrukost på Hotell Gillet och fika på Sjömans konditori - med egna medarbetare och lokalt partifolk - innan pressträffen börjar.

En skärpt sexuallagstiftning, visar sig vara dagens stora politiska nyhet. Nu skall samtyckeslag införas. Sex skall vara frivilligt, annars skall det bli olagligt. Inte helt lätt att förstå vad en samtyckeslag olagligförklarar, som inte redan är brottsligt. Nya brottsrubriceringar införs: oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp.’

År 2012 uppgav 1,4 procent av alla kvinnor att de utsatts för sexualbrott, enligt Nationella trygghetsundersökningen. Förra året, 2016, var siffran 4,1 procent, nästan tre gånger högre på fyra år. I åldersgruppen 16-24 år uppgav 14 procent av alla unga kvinnor att de utsatts för minst ett sexualbrott.

Av 6000 anmälda våldtäkter förra året ledde bara några hundra till fällande domar. Polisen saknar resurser och kompetent personal, när våldtäktsanmälningar skall utredas. Anmälningar om våldtäkt läggs på hög, även när minderåriga våldtas av äldre som de känner och kan namnge. Det har medierna kunnat rapportera. Den andra svårigheten är bevisläget, när ord står mot ord. Bevisproblemet blir inte mindre med en samtyckeslag, om inte formella samtyckeskontrakt upprättas och undertecknas av båda parter, innan stundens hetta fått övertaget.

Erotikens väsen är också en svårighet i sammanhanget. I upphetsningens och åtråns ögonblick kan ett ”nej” i ena ögonblicket förvandlas till ett ”ja” i nästa ögonblick. Eller som Evert Taube diktar i Nocturne: ”Vill inte, vill, och blir åter kysst.”

Stefan Löfven talar på Stora torget i Köping.

När Stefan Löfvens talar till folket på Stora torget kl 14 i söndags, efter pressträffen på Rådhuset, lyssnar en publik på kanske 600 personer. Lyssnarskaran är på gott humör, denna den tredje advent med sol och några minusgrader, och applåderar ofta. Alla är vi lite stolta över att landets statsminister valt att hålla tal i Köping. På de två främsta bänkraderna framför scenen lyssnar Isabella Löwin, vice statsminister; Morgan Johansson, justitieminister; Ylva Johansson, arbetsmarknadsminister; Peter Hultqvist, försvarsminister; Lena Rådström Baastad, partisekreterare; Pia Nilsson, riksdagsledamot (S); Elizabeth Salomonsson, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande, Köping, och Roger Eklund, kommunalråd, Köping.                                                

Stefan Löfven gillar fläskpannkaka. Hans dolda talang är att stryka skjortor. Han lyssnar gärna på Bruce Springsteen. Olof Palme och Lula da Silva är hans politiska förebilder. Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit är hans favoritlitteratur. Hans favoritskådespelare är Lena Endre och Al Pacino. Han är vänsterfotad och har spelat vänsterytter i Undroms IF och drömt om att bli en ny Johan Cruyff. Han håller stenhårt på Modo i ishockey. Röd är hans favoritfärg.

Kjell Stefan Löfven föddes 1957, mitt i fruntimmersveckan då Johanna har namnsdag; ett årtionde som formgivaren Stig Lindberg betecknat som ”det enda årtionde då vi var bäst i världen.” Blott en månad och sex dagar gammal bestämmer Stockholms stads barnavårdsnämnd att lille Stefan skulle få ett fosterhem, efter moderns önskemål

Vi betraktar gärna Stefan Löfven som ”norrlänning” eftersom han växte upp hos sina fosterföräldrar Iris och Ture i Sunnersta i Ådalen, i de ångermanländska skogarna, två och en halv mil från Sollefteå. Detta hörs på hans dialekt.

Men - faktum är att Stefan Löfven har västmanländska rötter! Hans pappa, Karl Alvar Hedberg, var 18 år äldre än hans mamma, Margareta. Och - pappa föddes 1904 i Rytterne församling i Västmanland och växte upp i Västerås i en lägenhet på två rum och kök i stadens arbetarkvarter.

Stefan Löfven ogillar blockpolitiken och skulle gärna bilda en regering tillsammans med Liberalerna och Centerpartiet. Att vara beroende av Vänsterpartiet, med historiska rötter i kommunism och stalinism, tilltalar inte fackföreningsmannen Löfven. Armlängds avstånd till ”kommunisterna” har alltid varit LO:s paroll.

Statsministern har sina rötter i Västmanland.

Även i denna löfvenska vilja att över blockgränserna skapa en stark mittenregering kan vi spåra inspiration - från Västmanland! Carl Gustaf Ekman var Sveriges statsminister i två omgångar, från 1926-1928 samt 1930-1932. Han föddes i Munktorp i Västmanland den 6 oktober 1872. Innan han blev statsminister var han bland annat chefredaktör i Eskilstuna-Kuriren. Carl Gustaf Ekman kallades för ”riksvågmästaren”. Han skänkte vågmästeriet ett ansikte, först via riksdagens utskott (”utskottsparlamentarism”) och sedan i regeringsställning.

”Den som behärskar mitten behärskar spelet”, löd Carl Gustaf Ekmans maktpolitiska strategi, som byggde på att inget block hade klar majoritet i riksdagen.

Exakt så tänker uppenbarligen Stefan Löfven också, vars liv är som hämtat ur Rekordmagasinet. Fosterbarnet som jobbat som svetsare, som gjort facklig karriär och blivit förbundsordförande i mäktiga IF Metall, som blivit statsminister utan att först ha passerat riksdag eller regering, inte ens kommunfullmäktige eller landstingsfullmäktige. Löfven är dessutom en riktig arbetare i en historik där partiledare och andra ledande socialdemokrater varit meriterade akademiker.

Statsminister Stefan Löfven vill fortsätta att regera Sverige och leda Socialdemokraterna till seger i riksdagsvalet 2018. Det vill Elizabeth Salomonsson också, i kommunalvalet i Köping 2018.

Om Stefan Löfven lyckas är osäkert. Att Elizabeth Salomonsson lyckas kan vi vara tämligen säkra på. Det brukar bli så, i Köping.

Köpingsbon och bokförläggaren Karl Beijbom erhöll Stora Journalistpriset som redaktionschef på Arbetaren och har också varit kulturchef på Göteborgs-Posten. Numera skriver han om och reflektera över kulturlivet i Västmanland på kultursidorna.

Karl Beijbom

Annons