Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjell-Åke Jansson: Karl Beijbom ute på tunn is – socialdemokratin var en progressiv kraft

Karl Beijbom startade en allt mer infekterad debatt när han på VLT Kultur med anledning av Samtidens omdiskuterade film "Ett folk, ett parti" uppmanade Socialdemokraterna att skriva en vitbok över de mörka fläckarna i partiets historia.
Nu ger sig Kjell-Åke Jansson in i debatten och ifrågasätter både Karl Beijbom och Ulf Hedmans beskrivningar av socialdemokratins historia.

Annons

Karl Beijbom beträder en tunn is i beskrivningen av socialdemokratin under 1930- och 40-talen. Medan Ulf Hedmans inlägg är en förvirrad irrfärd som dräng åt Jimmy Åkesson.

Kjell-Åke Jansson ger sig in i debatten om Socialdemokraternas historia.

På 30-talet började folkhemmet att grundläggas medan det totalitära mörkret spreds till delar av Europa. Karl Beijboms framställning av 30-talet fördunklar och vilseleder. Socialdemokraterna har aldrig förordat rasism, vilket Bondeförbundet gjorde i sitt grundprogram 1933. Bondeförbundet ville bevara den svenska folkstammen från inblandning av ”mindervärdiga utländska raselement”. Högerpartiets ungdomsförbund uppslukades av nazismen så mycket att de blev nazister.

Makarna Myrdal och socialdemokratins motiv till steriliseringar var ofta sociala skäl; för att genomföra frivilliga ingrepp och lindra bördan för mödrar i stora barnfamiljer eller för att undvika dåliga arvsanlag och vissa psykiska sjukdomar. Antalet steriliseringar blev absurt många i förhållande till vårt lands storlek och invånarantal. Det blev inget genombrott för den frigjorda yrkesarbetande kvinnan som makarna Myrdal föreskrev. Även deras plan för kollektivhus förblev begränsad.

Den svenske nazistledaren Birger Furugård håller tal 1942. Foto: Pressens Bild / TT

Arbetarrörelsen lät inte offentliga nazistmöten pågå ostört. Den 23 april 1933 på Stora torget i Västerås talade nazistledaren och arbetarrörelsen var där och markerade mot honom med fyrrop, skratt och visslingar. Efter mötet flydde nazisterna. Runtom i landet sjöngs "Internationalen" och "Arbetets söner" för att distrahera nazisternas möten. SSU:are besökte nazistmöte i Sjöbo där nazistledaren Furugård piskade hat i nära en timme, SSU:aren Torsten Nilsson begärde ordet:

”Det sades om den genialiske konstnären Rafael att om man hugger av honom händerna så är han lika bra konstnär i alla fall. Jag säger om Furugård, hugg av honom huvudet och han är lika stor tänkare.”

Trettiotalet innehöll ett antal mörka fläckar som tvångssteriliseringar och motstånd mot de judiska flyktingarna. Detta får ej dölja den progressiva folkhemskraften som gav en växande ekonomisk trygghet och stärkande av demokratin. Sverige var det första landet som genomförde en modern stabiliseringspolitik fem år innan Mynard Keynes släpper sin banbrytande bok. Det var den självlärde Ernst Wigforss som var upphovsman till detta.

Den berömde nationalekonomen John Maynard Keynes 1940. Foto:  Walter Stoneman

1946 tillsatte socialdemokraterna en ny chef för Rasbiologiska institutet som förkastade rasbiologin som lära, men namnet på institutet levde kvar ännu en tid.

De danska judarna fördes över till Sverige 1943, också många norska judar räddades. 1 500 norska soldater utbildades i Sverige. Detta visar att Per Albins samlingsregerings politik var klok och framgångsrik som hjälpte grannar så gott det gick.

Kjell-Åke Jansson

Karl Beijbom: Dags för Socialdemokraterna att skriva vitbok

"Karl Beijbom fiskar i grumligt vatten – socialdemokratin räddade oss från nazismen"

"Vi måste kunna hålla flera bollar i luften samtidigt" 

"Sverigedemokraterna är inte ett vanligt parti, Beijbom!"

Karl Beijbom har fler om makarna Myrdal

Ulf Hedman: Löfven kastar sten i glashuset

Tendentiöst av Karl Beijbom

Mer läsning

Annons