Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjerstin Dellert är död: "En stor förlust"

Operasångaren och teaterchefen Kjerstin Dellert är död, uppger Ulriksdals slottsteater Confidencen på sin hemsida. Kjerstin Dellert blev 92 år.

Annons
Kjerstin Dellert har avlidit. Bild: TT

Dödsfallet bekräftas för TT av Ingrid Wittbom, pressansvarig på Ulriksdals slottsteater Confidencen.

– Hon somnade in i morse kvart över åtta hemma i närvaro av sin man Nils Åke, säger Wittbom.

Kjerstin har haft en väldigt stor och speciell betydelse både för Confidencen och svenskt kulturliv. Och vi sörjer så klart hennes bortgång men tänker också på henne med glädje och tacksamhet, säger Ingrid Wittbom, pressansvarig på Ulriksdals slottsteater Confidencen.

Hon säger att Dellert har gjort stort avtryck på det svenska kulturlivet.

– Både för kulturlivet i stort och för återuppbyggandet här med Confidencen, säger hon och tillägger:

– Allt från kvinnlig frigörelse till allt som hon har gjort på scenen, säger hon.

Skådespelaren Börje Ahlstedt samarbetade med Kjerstin Dellert de sista tio åren av hennes liv. Varje år brukade han läsa Tennysons "Nyårsklockan" på Confidencen där Kjerstin Dellert var teaterchef.

– Nu på nyåret var det första gången hon inte var med på nyårsafton och då förstod jag att nu är Kjerstin dålig när hon inte kunde vara med på sin underbara teater. Det var sorgligt. Det är en stor förlust, säger Börje Ahlstedt.

Kjerstin Dellert och Börje Ahlstedt spelade också i August Strindbergs "Fröken Julie" mot varandra och Kjerstin Dellert kallade sig då skämtsamt för "en av världens äldsta Fröken Julier".

Vad kommer du att minnas henne mest för?

– Det är hennes oerhörda kraft för sången och för teatern och hennes stora kärlek till att uppträda. När hon gick upp på en scen så tändes så många ljus omkring henne, egna ljus som hon själv kunde sätta på och stänga av. Det försökte jag anamma – hela hennes själsliga ljussättning, säger Börje Ahlstedt.

Kjerstin Dellert debuterade på Stora teatern i Göteborg 1947. Hon var från 1950-talet anställd vid Kungliga Operan och har under sin karriär spelat över 100 huvudroller. Hon har sjungit med operasångare som Jussi Björling och tillsammans med Elisabeth Söderström skapade hon det mycket populära tv-programmet ”Prima primadonnor”.

Operasångerskan Caroline Gentele, medlem i gruppen Divine, är en av många talanger som Kjerstin Dellert inspirerade och hjälpte fram. Gentele minns "en riktig stjärna som utnyttjade sin utstrålning för att skapa nya plattformar".

– Hon var ganska fräck och full med humor men också en person som såg unga människor och kunde nosa upp talanger och putta oss i rätt riktning, säger Gentele till TT.

– Hon har varit en jättekraft inom svenskt operaliv, inte bara som sångerska utan också som affärskvinna och entreprenör.

(TT)

Annons