Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liss Annika Söderström gör konst för alla – nu ställer hon ut i Västerås

Konstnären Liss Annika Söderström ställer ut sina skulpturer på Galleri K i Västerås. Utställningen ”Hvidt” kännetecknas av hennes önskan att visa var hon är i sin formvärld just nu.

Annons

Liss Annika Söderström berättar kärnfullt om utställningen.

– Den handlar om färgen vitt helt enkelt. Och om ljus, skugga, snitt, ytor och vinklar, säger hon.

Verk ur

För tre år sedan skadade Liss Annika Söderström musklerna i vänsterarmen svårt, det innebar ett uppehåll från konsten och de skulpturer hon nu ställer ut har skapats efter rehabiliteringen.

– Nu är väl armen snart återställd, men inte helt kanske, säger hon.

Akupunkturnålar är ett av materialen som Liss Annika Söderström använt sig av i utställningen.

Liksom all tidigare konst Liss Annika Söderström skapat gestaltar ”Hvidt” en personlig berättelse. Hon beskriver det som att varje utställning hon gör är ett utsnitt i tiden som tar sig uttryck just i skulpturernas form. I ”Hvidt” finns spår av hennes skada och återhämtningen från den. En av skulpturerna består bland annat av tusen och en nålar.

– Det är akupunkturnålar som har suttit i mig, säger Liss Annika Söderström .

Liss Annika Söderström packar upp sina verk inför utställningen på Galleri K.

Hon inspireras av naturen och människokroppen och de material hon gärna arbetar i är gipsbruk, stål, glas, sten och betong.

– Tidigare har jag också jobbat mycket med ljus och optisk fiber, men det är inga sådana inslag i just den här utställningen.

Liss Annika Söderström är född 1949 och har varit verksam som konstnär sedan 1976. Hon är utbildad på Konstfack i Stockholm och har också mästarbrev i konstsmide. Framför allt har Liss Annika Söderström ägnat sig åt offentlig konst. Minst 35 offentliga skulpturer har hon skapat.

Liss Annika Söderström förbereder sin utställning

Hon är professor emerita för avdelningen Järn & stål /offentliggestaltning vid Göteborgs universitet, Högskolan för design och hantverk i Göteborg och Stenebyskolan. Mellan 2003 och 2009 undervisade Liss Annika Söderström just om offentlig konst.

– Det behövdes, vi hade åtminstone då dålig återväxt på konstnärer inom den offentliga konsten. Men under den tiden skapade jag inget själv, utbildningen av studenterna tog all min tid och kraft.

– Den offentliga konsten handlaralltid för mig om att människor ska kunna möta konst i sin vardag, konst som äröppen för alla och som alltid förhåller sig till platsen, till arkitekturen ochde människor som vistas där.

Ett svart snitt mot en vit bakgrund, just snitt är något som Liss Annika Söderström utforskar i den nya utställningen.

Att beskriva Liss Annika Söderströms konstnärskap görs bäst genom att betrakta hennes verk.

– De flesta som sett min tidigare konst känner igen mitt uttryck i mina nya verk, en sorts släktskap, igenkänning.

Lördagen den 19 nobemver är det vernissage för ”Hvidt” på Galleri K och utställningen visas fram till den 4 december.

Mer läsning

Annons