Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Popkulturell välgörenhetskonst på Studio Kloak

Lina Anderssons popkulturella akvareller visas på Studio Kloak.

Annons

Nu ställer Lina Anderssons ut sina akvarellporträtt på Studio Kloak vid Apotekarbron. Lite oortodoxt gör frisörsalongen en insats för att hjälpa oetablerade Västeråskonstnärer och upplåter lokalen för en ny utställning varje månad. Nu är det alltså Lina Anderssons tur.

– Det betyder mycket för oss som är amatörer och som inte har råd att hyra in oss på något galleri, säger hon.

Lina Anderssons målning

För ett halvår sedan började Lina Andersson att måla akvareller på sin fritid. Hon jobbar som produktionsledare inom reklambranschen och har tidigare arbetat med grafisk form, men det är först nu hon har börjat måla på allvar.

– Jag ville lära mig att måla med akvarell. Det började med att jag gjorde porträtt på familjen och bekanta. Sedan övergick jag successivt till att måla olika välkända personligheter, säger hon.

Vid sidan av sitt vanliga arbete startade hon företaget Starling och målar nu kändisar, kulturpersonligheter och familjeporträtt på beställning. Bland de tavlor hon nu fått i uppdrag att göra finns bland annat Bruce Springsteen, Bruce Dickinsson i Iron Maiden och Marilyn Monroe. Tidigare har hon på uppdrag bland annat målat artister som Michael Jackson och Nelson Mandela.

– Min förhoppning är förstås att fler ska vilja beställa målningar på personer de tycker om.

Lina Andersson visar sina akvarellporträtt på Studio Kloak.

Lina Andersson har tidigare engagerat sig för att göra välgörenhetsinsamlingar i samband med kulturaktiviteter. Under Kulturnatten 2015 var hon en av initiativtagarna till Konstauktionen och var även engagerad i Affischkalendern 2016. Tillsammans samlade de in över 120 000 kronor till Västeråsföreningen Tillsammans Gör Vi Skillnad (TGVS), som gör insatser för att integrera nyanlända flyktingar i samhället.

I samband med vernissagen görs en insamling av strumpor till behövande samt att en procent av försäljningen under kvällen går till TGVS. Av den försäljning som Starling annars gör går en fjärdedel av intäkterna till Svenska Naturskyddsföreningen.

– Det är viktigt för mig att göra något som inte bara gynnar mig utan som också hjälper andra.

Mer läsning

Annons