Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnärligt kraftprov på Liljevalchs

Med poetiska och existentiella gestaltningar av människors och fåglars rörelser återinvigs nyrenoverade Liljevalchs konsthall i Stockholm.

Här finns också en rysk biograf och säregna kändisporträtt, samt ett tyst golv.

Annons

Den knarrande, lätt sviktande parketten är borta. Det nya ekgolvet ska hålla både för truckar och för framtiden, enligt konsthallschefen Mårten Castenfors. Dessutom bärs det upp av en nypålad grund som förstärkts för 80 miljoner kronor.

– Vi gör det här för att vi vill att besökarna ska komma i mängd, säger han och målar sedan upp den verklighet som ska gälla från 2020 då den helt nya och kompletterande konsthallsbyggnaden intill ska vara färdig att tas i bruk.

På ett hundratal dataskärmar, inköpta på Blocket, visas olika utsnitt ur den årslånga film som Mikael Lundberg utgått från.

Redan invigningen av den nyrenoverade gamla konsthallen är ett konstnärligt kraftprov. Camilla Holmqvists tecknade porträtt av politiker och kändisar fyller ett par salar.

En av Mikael Lundbergs filmer visar hur fåglarna flyger över Slussen i Stockholm.

Därutöver har konstnären Mikael Lundberg tillsammans med fysikern Mats Nordahl gjort fem olika gestaltningar utifrån samma enorma grundmaterial: under ett år hade de en övervakningskamera placerad högst upp på Katarinahissen vid Slussen i Stockholm. Nu översätts människorna och deras rörelser bland annat till droppande salt i ett skulpturalt verk som växer fram under utställningens gång.

Konsthallschefen Mårten Castenfors och filmaren Staffan Julén berättar om programmet i den specialuppbyggda biografen.

Helt omedelbar är den film som visar alla fåglar som flyger över Ryssgården. De streckade rörelserna blir ett poetiskt uttryck för det liv som ständigt pågår över våra huvuden.

Skärmarna visar Mikael Lundbergs gestaltning av hur människor och djur rör sig vid Slussen i Stockholm. Till hjälp har han haft fysikern Mats Nordahl.

På en annan film syns i stället vardagsresenärerna som kommer upp ur tunnelbanan. De som står stilla materialiseras, de som rör sig blir suddiga och de allra snabbaste går upp i rök.

– De blir upplösta, som i döden tänker jag, eller ett helt annat tillstånd. Det här blir en riktigt existentiell film, säger Mikael Lundberg.

Nyinvigningen rymmer också världspremiären av Staffan Juléns och den vitryska Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitjs film "Lyubov – kärlek på ryska", som visas i scenografen Ulla Kassius biograf, vars förlaga finns i Minsk.

Fakta: Kommande månad på Liljevalchs

Under drygt en månad visas de utställningar som nyinviger Liljevalchs konsthall efter renoveringen:

Camilla Holmqvists "Porträtt av politiker och känt folk". Holmqvist arbetar på ateljé Inuti, som bedriver konstnärlig verksamhet för personer med funktionshinder. Liljevalchs visar hennes egensinniga teckningar av exempelvis Olof Palme och Barack Obama.

"Spår av ett pågående minne" är Mikael Lundbergs konstnärliga gestaltningar av i första hand människor och djur hämtade från en ett år lång övervakningsfilm från Slussen i Stockholm.

Världspremiär av "Lyubov – kärlek på ryska" gjord av filmaren Staffan Julén och Nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj. Filmvisningarna kombineras med ett ambitiöst seminarieprogram.

Utställningar och filmprogram pågår till och med 10 december.

Annons