Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturchefen Cecilia Ekebjär: Det saknades i den efterlängtade premiären av SVT:s Kulturveckan

Annons
Varannan vecka kommer Kulturveckan att ledas av Hannes Fossbo tillsammans med Jessika Gedin, och varannan kommer Malin Jacobson Båth att ta över med hjälp av Fanna Ndow Norrby.Foto: SVT

Jag har längtat efter ett kulturprogram i tv som tar upp aktuella samtidsfrågor utan att målet är att det måste bli duell av det hela, där världen målas svart eller vit.

Ett intressant kulturprogram som analyserar, granskar och diskuterar i flera nyanser.

På tisdagskvällen hade SVT Kultur premiär för Kulturveckan, en timmes samtal på bästa sändningstid med programledaren Hannes Fossbo och bisittaren Jessika Gedin.

Studion liknar en nyhetsdito med ett rundat bord där programledare och gäster tar plats, en miljö som tillsammans med snygg grafik signalerar högt tempo och aktualitet, vilket inte riktigt rimmar med innehållet.

Viss finns aktuella ämnen; #metoo, Ted Gärdestad-filmen, Jesus Kristus och tre av årets hundraårsjubilarer inom kulturen avhandlas raskt med gäster.

Men det blir lite snubbligt och forcerat.

Kanske finns rädsla för att det ska bli tråkigt?

Visst förstår jag att programmakarna önskar lite nerv och diskussion i programmet.

Jag hade gärna sett att programledarna vågade stanna i ämnena, jag ville höra mer om vad Anna Hallberg kände inför Elsa Graves sprakande skapande, om hur teatern ska gå vidare efter #metoo och att Ulrika Knutson fått utveckla sin syn på vad en bra biografisk film bör klara av att uppfylla.

Visst förstår jag att programmakarna önskar lite nerv och diskussion i programmet, det tror jag också att formatet kan må bra av – utan att det blir svartvit debatt. I premiären brände aldrig samtalet till även om Jessika Gedin gjorde sitt bästa för att inte hålla med alla gäster.

Jag är ändå nöjd med att licenspengar läggs på ett aktualitetsprogram om kultur i tv. Det var dags nu. Om jag får önska något mer? Att Kulturveckan också utsätter kulturen för den granskning den förtjänar.

Här ser du premiären av Kulturveckan - vad tycker du om programmet?

LÄS MER: Cecilia Ekebjär om kulturåret 2018

Annons