Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturdebatt: Karl Beijbom fiskar i grumligt vatten – socialdemokratin räddade oss från nazismen

Clas Lundberg ger svar på tal om Karl Beijboms önskan på VLT:s kultursidor om en Socialdemokratisk vitbok över partiets historia.

Annons

Under trettio- och fyrtiotalet och innan den hemska sanningen kom i ljuset, om vad nazismen innebär, fick de nazistiska partier aldrig fotfäste i Sverige. De övriga nordiska länderna var betydligt mer drabbade och anstrukna av nazistiska idéer.

Läs: Karl Beijbom: Dags för Socialdemokraterna att skriva vitbok

Sveriges regering vid andra världskrigets utbrott 1939. På bilden ses bland andra socialminister Gustav Möller, statsminister Per Albin Hansson och finansminister Ernst Wigforss. Foto: Scanpix

Orsaken var att folkrörelserna samlades i det socialdemokratiska partiet. Det var arbetarrörelsen och fackföreningarna, broderskapare samlade de kristna och nykterhetsrörelsen samlades i IOGT. Tillsammans lyckades man hålla antidemokratiska krafter stången. De nazistiska partierna kom aldrig över ett par procent i något av riksdagsvalen under nazismens storhetstid i Europa.

Läs Karl Beijboms svar: "Vi måste kunna hålla flera bollar i luften samtidigt"

Dagens ungdomar har svårt att förstå viket enormt folkbildningsarbete som pågick under de här åren.

Filosofen och folkhögskolerektorn Alf Ahlberg 1957. Foto: Okänd

Om man skall skriva en vitbok om Socialdemokraterna så är det framför allt fyra personer inom partiet som skall uppmärksammas. De ledde den ideologiska kampen mot rasism, främlingsfientlighet och judehat. Det var rektorn vid Brunnsvik Alf Ahlberg, humanisten och folkrörelsekämpen Gunnar Hirdman, prästen Jalmar Furuskog och nykterhetskämpen Gustaf Adolf Danell. De var alla högt utbildade men framförallt fostrade i en humanistisk och kristen tradition.

Folkbildaren Gunnar Hirdman var bland annat chef för Arbetarnas bildningsförbund (ABF) i Västerås. Foto: Okänd
Domprosten och docenten Gustaf Adolf Danell 1975. Foto: Brusafors

Bland de politiska aktiva socialdemokraterna så var det främst Ernst Wigforss, Gustav Möller och Torsten Nilsson som tog den politiska striden mot både nazister och kommunister.

Ernst Wigforss, socialdemokratisk finansminister perioderna 1925–1926, 1932–1936 och 1936–1949 samt docent i nordiska språk. Foto: Bertil Norberg/Scanpix
Gustav Möller var under en lång period socialdemokratisk socialminister och konkurrerade med Tage Erlander om att efterträda Per Albin Hansson som socialdemokraternas partiledare 1946. Foto: Okänd

Socialdemokratins stora och stolta historiska roll var att man höll rent i de egna leden genom ett outtröttligt folkrörelsearbete. Man kan alltid dra fram galenpannor i ett parti som samlade 45–50 procent av rösterna och man kan alltid hitta idiotiska citat och kommentarer under ett partis 100-åriga historia. Men att börja svamla om en vitbok om detta och samtidigt glömma bort det enorma förtjänstfulla folkrörelsearbete som socialdemokratin står för är inte bara populism utan ren och skär historieförfalskning.

Clas Lundberg

Annons