Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnor i strid – tre föredrag på Karlsgatan 2 om kvinnliga krigare

På onsdag kväll hålls tre föredrag på temat kvinnor i strid i museihuset på Karlsgatan 2 i Västerås. Stefan Högberg berättar om medeltidens kvinnliga krigare, Anna Bratås om kvinnor i strid från völvor till kvinnliga karoliner och Erik Jersenius om verklighetens amazoner, de kvinnliga krigarna i Dahomey.

Annons

Författaren Stefan Högberg har under de senaste tio åren specialiserat sig på att skriva och föreläsa om medeltidens kvinnor och har visat att kvinnohistorien är mer sammansatt och nyansrik än vad man tidigare trott. Liksom nu fanns det då de kvinnor som bröt normer och könsrollsmönster. Stefan Högberg är aktuell med boken "Kvinnliga krigare" där vi möter medeltida kvinnor härförare, fotsoldater, predikanter, läkare och konstnärer. Han lyfter fram kvinnorna i historien och ger oss nya insikter om hur medeltidens människor faktiskt levde. Kvällens föredrag handlar särskilt om fenomenet juridiska dueller.

Stefan Högberg har specialiserat sig på kvinnorna under medeltiden. Foto: David Eric Nilsson

Anna Bratås är arkeolog och museipedagog på Västmanlands läns museum har bland annat producerat forntidsutställningen och utställningen om den Nya tiden. Hon har gått igenom museets samlingar och utifrån det hon hittat berättar hon om kvinnor i strid från forntidens völvor till kvinnliga karoliner.

Anna Bratås är arkeolog och museipedagog på Västmanlands läns museum och hon berättar ikväll om kvinnor i strid, från völvorna till kvinnliga karoliner. Foto: Västmanlands läns museum

På internationella kvinnodagen den 8 mars i år skrev VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius om verklighetens amasoner, de kvinnliga krigarna i det västafrikanska kungariket Dahomey (i dagens Benin) som under ett par århundraden satte skräck i grannrikena, västerländska slavhandlare och franska främlingslegionärer. Erik Jersenius berättar om de kanske mest sällsamma kvinnoödena i historien.

VLT:s kulturredaktör Erik Jersenius berättar om verklighetens amasoner, de kvinnliga krigarna i Dahomey.

Föredragen ingår i en längre serie som det Västeråsbaserade internationella scenkonstkompaniet Awake Projects ordnar tillsammans med Skådebanan och Karlsgatan 2. Awake Projects driver nu ett projekt med frågeställningen om varför män är rädda för kvinnor med makt och undersöker könsmaktsordning historiskt, lokalt och interkulturellt. Projektet kommer sedan att leda fram till föreställningen "Lady of the Lake" som handlar om myten "Damen i sjön" som förekommer i legenderna om Kung Arthur. Den skildrar hur trollkarlen Merlin lär ut sin magi till Viviane, hans älskarinna och förgörerska, som sedan använder trollkonsterna emot honom själv. Föreställningen kommer sedan att spelas i Västerås, Norberg, Sala och Arboga.

En grupp amasoner från Dahomey tillsammans med manliga krigare på besök i Paris 1891. Foto: Okänd

Föreläsningarna hålls på Karlsgatan 2 i Västerås på onsdag kväll klockan 18.

--

Annons