Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lägg hellre ner "Babel" och behåll kritiken

KRÖNIKA: Kristian Ekenberg om att SVT tar bort recensionerna från morgonprogrammet.

Annons

Nej, jag tillhör inte morgonprogrammens mest trogna publik, men om jag någon gång fastnat framför SVT:s "Gomorron Sverige", har det varit när kritiker som Yukiko Duke och Magnus Utvik recenserat böcker eller Göran Everdahl film. Annars är morgonprogrammen ett större slöseri med tid än tv-nyheterna, vars information man tillgodogör sig med en snabb scanning av ett par nyhetssajter i stället för en timmes tablå-tv.

Nu försvinner snart den anledningen att slå på tv:n, när ”Gomorron Sverige” byter format och programledare för att locka yngre tittare (man gissar att programledarna fick jobben för att Skam-skådisarna tackade nej). Recensionsblocken kastas även de ut för ättestupan.

Upprörda krönikor har skrivits, bland annat av Expressens kulturchef Karin Olsson som ställer sig frågande till att ”licensstinna” SVT inte ger utrymme åt kulturkritik när kommersiella medieföretag tar sitt ansvar för denna journalistik. Risken finns att även de kommersiella företagen tar chansen att slippa undan detta uppdrag om till och med draken på Gärdet sviker.

Sveriges Radio tar sitt public service-uppdrag på ett större allvar än SVT, som alltid sneglar ängsligt på tittarsiffrorna och yngre målgrupper.

Läs mer: Fler krönikor och kommentarer av Kristian Ekenberg

”Babel” försöker jag se ibland, pliktskyldigt, men om SVT meddelat att de lagt ner detta kulturflaggskepp i stället för de perifera morgonsofferecensionerna hade jag blivit mindre upprörd.

Som Svenska Dagbladets krönikör Margit Richert påpekat är det futtigheten i att kapa ”tio ynka minuter” som provocerar. Den reflekterande kulturjournalistiken får inte ens existera i skymundan, utan ska helt utplånas från skärmen.

Självklart behöver tv-format utvecklas och det är inte givet att samma kritiker ska synas vid exakt samma klockslag varje vecka i all evighet. Det finns inspiration att få i framgångsrika poddformat som förnyar kritiken.

Ett sådant exempel är sajten Slates ”Culture gabfest”, där tre journalister med inbjudna gäster dryftar veckans hetaste tv-serier, filmer, böcker och kulturella snackisar. Nu är detta ett amerikanskt program, så litteraturen är inte dominerande heller där, men själva idén visar att det finns vitala former för kritik för SVT att inspireras av.

Kommer det att locka en miljonpublik? Nej. Men det fina med public service är att allt inte behöver en miljonpublik, även om SVT vägrar förstå det.

Annons