Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landskapet Västmanland i fokus under kulturarvsdagen

Lördagen den 9 september arrangeras årets Kulturarvsdag runt om i landet. För Västmanlands del är natur- och kulturarvet i landskapet Västmanland i blickfånget.

Annons

Hallstahammars centrum förr och nu är ett årets teman på Kulturarvsdagen.

– Kulturarvsdagen erbjuder i år en fantastisk möjlighet att uppleva i vårt sammanvävda natur- och kulturarv, dessutom under kunnig lokal vägledning. Jag råder alla att passa på att delta i något av de hundratals arrangemangen, säger riksantikvarie Lars Amréus, i ett pressmeddelande.

– Natur och kulturarv är ofta sammanflätade och erbjuder spännande miljöer att upptäcka och utforska. Det är också en möjlig resurs för utveckling och tillväxt. Årets kulturarvsdagar fokuserar på potentialen natur- och kulturarv har i samhällsutvecklingen.

Årets Kulturarvsdag firas i Västmanland både under lördagen den 9 september och under söndagen den 10 september.

Borgby skans utanför Kolbäck.

Programmet lördag:

Lördag 9 september

Bussrundtur med guidad visning, i Herrevad, Borgby, Säby, Mölntorp och Strömsholm.

Bussrundtur med sightseeing, med start klockan 13. Bussen utgår från Stationsgatan i Kolbäck. Återkomst till Kolbäck cirka klockan 16.30.

Ur programmet: "År 1251 utkämpades det omtalade slaget vid Herrevadsbro. En samling stormän gjorde uppror mot Birger Jarl. Enligt traditionen utnyttjade Birger Jarl järnåldersborgen Borgby Skans vid sitt fältslag. Den mäktiga fornborgen ligger högt på en kulle strax utanför Kolbäck. Strömsholm har sedan stormaktstiden haft stor betydelse för den svenska hästaveln, Borgåsund är porten till Strömsholms kanal. Under lång tid var platsen Mälarens största hamn."

Hallstahammar – centrum i förändring!

Svedvi Berg Hembygdsförening finns under dagen på Hammartorget i Hallstahammars centrum. Därifrån utgår en guidad tur till ett flertal intressanta platser. Besökarna får titta närmare på byggnader och veta mer om dess historia och höra om spännande personer. På torget finns tipspromenad för barn, gammaldags lekar, bokbord och en utställning med gamla fotografier.

Guidade rundturer i Hallstahammar: 10.00–11.30 samt 13.00–14.30.

Natur- och kulturupplevelse i Linde bergslag, Lindesberg.

Stripadagen 2017, Guldsmedshyttan

Natur- och kulturguidningar i Pershyttan på åtta språk, Nora.

Visning av Järle kvarn, kvarndamm och kraftstation samt miniutställning om Jerle stad, Jerle kanal samt dammar i Svalbo Café, Nora.

Söndag 10 september

Bilder och berättelser från Storgruvan i Pershyttan, Nora

Visning av Järle kvarn, kvarndamm och kraftstation samt miniutställning om Jerle stad, Jerle kanal samt dammar vid Svalbo Café, Nora

Stripa gruva i Guldsmedshyttan.

Om Kulturarvsdagen:

Kulturarvsdagen är en del av Europarådets och Europeiska kommissionens samarbete European Heritage Days där 50 länder deltar. Arrangemanget lockar årligen 20 miljoner besökare runt om i Europa. Årets gemensamma tema är ”Heritage and Nature”.

I Sverige står Riksantikvarieämbetet för samordningen i samarbete med Sveriges Hembygdsförbund och Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd. Bakom de enskilda arrangemangen står bland andra hembygdsföreningar, museer, länsstyrelser, stiftelser och organisationer. Kulturarvsdagen ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarv och kulturmiljöer.

Tidigare har Kulturarvsdagen bara firats andra söndagen i september men sedan några år tillbaka sträcker sig firandet över flera dagar.

Annons