Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsteatrarnas ekonomi urholkad sedan länge

Mindre pengar, krympta fasta ensembler men ändå utökade uppdrag. Det är verkligheten för landets länsteatrar vars ekonomi gradvis har urholkats ända sedan slutet av 1980-talet.

Annons

Länsteatern i Örebro har liksom de flesta övriga länsteatrar en betydligt minde fast ensemble i dag jämfört med på 1980-talet. Arkivbild.

Det visar en ny rapport från Myndigheten för kulturanalys som därmed styrker länsteatrarnas egna larm om försämrad ekonomi. Myndigheten för kulturanalys har studerat länsteatrarnas ekonomiska utveckling från 1980 och framåt.

Riktingen pekar neråt om man studerar lönekostnadsindex, det är ingen tvekan om det. Den urholkning som teatrarna själva larmat och talat om ser vi i vårt material, framhåller utredaren Klara Tomson.Det vi vill säga är att man måste vara medveten om att det ser ut så här när man fattar beslut om anslag och om uppdragen till teatrarna. Många upplever att man parallellt med försämrad ekonomi har fått utökade uppdrag.Är inte det försämrade utbudet på teatrarna redan ett faktum?

Vi har inte med det i den är rapportern, men visst, ekonomin har ju blivit sämre och om det fortsätter så här kan man gissa att det kommer att synas väldigt tydligt på utbudet.Särskilt index

Myndigheten för kulturanalys har tagit hjälp av två forskare, Martin Gustavsson och Andreas Melldahl för att studera teatrarnas ekonomiska handlingsutrymme från 1980 till 2015.

Med 1974 år kulturpolitiska proposition i ryggen ökade länsteatrarna sin fast anställda personal markant. Efter den ekonomiska krisen på 1990-talet har dock antal årsverken som utförs av konstnärlig personal hela tiden minskat. 1990 hade länsteatrarna i snitt 48 konstnärliga årsverken. 2015 hade de minskat till 34.

Man släpper sin tillsvidareanställda konstnärliga personal. Däremot ser vi en liten ökning när det gäller administrativ personal.Frilansare rycker in

Att fler personer ändå varit sysselsatta på teatrarna förklaras av att den konstnärliga personalen i allt större utsträckning är visstidsanställda frilansare. Myndigheten för kulturanalys trycker på behovet av att även utreda konsekvenserna av korttidsanställningar, både för personalen och för den konstärliga kvalitén. På kort sikt kan det bli så att verksamheten hålls uppe genom försämrade arbetsvillkor.

Erika Josefsson/TT

Annons