Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Gustafsson hämtade inspiration i Norberg

Den prisbelönte och internationellt erkände författarenoch filosofen Lars Gustafsson, som tillbringade stor tid i Norberg, har avlidit, 79 år gammal.

Annons

(Texten har uppdaterats) Författaren, poeten och filosofen Lars Gustafsson avled under natten till i söndags efter en tids sjukdom. Han somnade in i stillhet omgiven av sin fru och yngsta dotter, uppger Expressen.

Lars Gustafsson producerade en otalig mängd romaner, essäer och poesi. Så sent som i höstas var han aktuell med romanen Doktor Wassers recept, som kom att bli hans sista.

Lars-Erik Lärnemark på kultur-, idrotts- och fritidsenheten i Norberg minns Lars Gustafsson, som i oktober deltog på bibliotekets 150-årsjubiluem. Att ha med Lars Gustafsson var givet, berättar Lärnemark, som höll i evenemanget.

– De sista åren tillbringade han bland annat en stor del av tiden i Norberg, och den sista romanen han skrev utgår från Norberg. Så det var klockrent för oss.

150-årsjubileet var Lars Gustafssons sista offentliga framträdande i Norberg.

– Då hade han just, för sitt mångskiftande litterära arbete, tilldelats det internationellt prestigefyllda Thomas Mann-priset, säger Lars-Erik Lärnemark.

Lars Gustafssons författarbesök under jubileet kretsade kring Dr Wassers recept och om konsten att berätta.

– Det är en livsbejakande humoristisk skröna som med avstamp i våra trakter betraktar riskfylld lögn, sinnlig kärlek och vår bräckliga identitet. Tillsammans med hustrun tillika författarinnan Agneta Blomqvist gjorde han flera oförglömliga framträdanden hos oss, säger Lars-Erik Lärnemark och fortsätter:

– Vi är glada att en sådan framstående författare valt att tillbringa en del av sin tid i Norberg och att han använt Västmanland som stoff i sina romaner. Det är hedrande.

Lars Gustafsson värnade om bibliotekens betydelse.

– Han deklarerade under hela sitt författarliv samhällsvikten av biblioteken och dess personal. Norbergs bibliotek lyfte han gärna fram som ett föredöme, säger Lars-Erik Lärnemark.

– Det är kul att någon som han gjorde det, som varit över hela världen och har mycket att jämföra med. Han brydde sig om Norbergs bibliotek och de gånger vi bad honom delta på författarbesök där så ställde han alltid upp.

Lars Gustafsson kände även starkt för Elsa Andersons konditori, som låg mitt emot bostaden i Norberg. Innan branden hade han i många år fikat där en eller två gånger i veckan, under tiden på året han bodde i Norberg.

Han beskrev konditoriet som ”ortens hjärta” och omnämner det i prosaverket ”I Mikroskopet. Banaliteter och Brottsstycken” från 1979.

Bland Lars Gustafssons 30-tal romaner finns Västmanlandsbaserade romansviten Sprickorna i muren, Tennisspelarna och Bernard Foys tredje rockad.

Läs också:  Bildextra: Ett ögonblick med författaren Författaren Lars Gustafsson sörjer Elsa Andersons konditori Fortfarande omskakad efter den stora branden

Polskt pris till Gustafsson

Mer läsning

Annons