Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lennart Hellsing har avlidit

Västanforssonen och författaren Lennart Hellsing blev 96 år gammal.

Annons
Lennart Hellsing blev 96 år gammal.

Lennart Hellsing föddes 1919 i Västanfors, där han också växte upp. Under sitt liv gjorde han sig känd som en av Sveriges mest uppskattade barnboksförfattare. Han har gett ut över 100 böcker för barn, bland annat klassiker som ABC-boken, Krakel Spektakel, Sjörövarbok, Summa Summarum och Bananbok.

- Hellsing var en mästare på att använda ord på ett oförutsägbart, lekfullt och smittande sätt, i såväl rytmiska verser och poesi som i prosatexter. Dessutom en konstnär med stark känsla för bildens betydelse i barnlitteraturen som gjorde oväntade val av illustratörer till flera av sina verk och en musiker vars samarbete med kompositörer skapade en oförglömlig visskatt för små och stora barn, säger Ann Sköld, förlagschef på Rabén Sjögren, i ett pressmeddelande.

Så här kommenterar Lennart Hellsings familj bortgången i en kommenter på förlagets hemsida:

"Strax efter midnatt somnade Lennart stilla in i sitt hem i centrala Stockholm, omgiven av sina närmaste. Han blev 96 år gammal. In i det sista var han en samlande kraft för sin stora familj och spred värme och trygghet omkring sig. Han lämnar ett stort tomrum efter sig."

Läs Fagersta-Postens långa intervju från i somras:

Hellsing firar dagen med kaffe i magen

Mer läsning

Annons