Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljuset i fokus för prisbelönt möbeldesigner: "Varför inte återställa det naturliga ljuset?"

Han har designat italienska lampor och nu senast en finländsk tamburmajor. Ljus- och möbeldesignern Daniel Rybakken är årets mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris.
– Det är något väldigt universellt med ljus, säger norrmannen till TT.

Annons

Ett rum hemma hos mamman i Oslo har varit en av de stora inspirationskällorna, berättar Daniel Rybakken. Det var alltid ljust och rymligt – så här års. Men mer som en låst cell med bara en lampa i taket på vintern.

– På ljusa dagar, som i dag, kände man verkligen att rumskänslan var större än de fyra väggarna. Men i december blev det mörkt redan klockan två, säger han.

– Den kontrasten mellan de båda rummen tycker jag är intressant. Varför kan man inte återställa det naturliga ljuset och kanske också vissa av de positiva känslorna man får då.

Den norske ljus- och möbeldesignern Daniel Rybakken tilldelas Torsten och Wanja Söderbergs pris om en miljon svenska kronor vid en prisceremoni på Röhsska museet i Göteborg. Här med en tamburmajor och en spegel han designat.

Ljuset har också varit i fokus i hans design sedan han blev klar med studierna. Han har exempelvis designat lampor för italienska lamptillverkare, men det har även hunnit bli en del andra produkter, senast en möbelserie för finländska möbel- och designföretaget Artek, grundat av bland andra Alvar Aalto.

Till pressträffen om Söderbergspriset har Daniel Rybakken plockat med sig en spegel och en trebent rockhängare från sitt designkontor i Göteborgsstadsdelen Majorna.

– Det heter tamburmajor på svenska har jag fått lära mig. Det är en prototyp till serien jag har gjort för Artek, säger han.

Torsten och Wanja Söderbergs pris, med en prissumma på en miljon kronor, räknas som det största i världen i sitt slag och ges varje år till en framstående formgivare i Norden.

Så här motiverar Röhsska museets prisnämnd sitt beslut:"Daniel Rybakken förmår att lyfta design till en högre filosofisk nivå. Han reflekterar kring stora frågor såsom belysning och interiör, och utifrån detta tänkande skapar han projekt som inte följer designhistorien, utan i stället utvecklar denna. Med poetiska och magiska effekter återskapar han dagsljus i slutna rum och skänker oss ett nytt ljus."

Enligt pristagaren själv är utmärkelsen ett bevis på att han är på rätt väg med karriären.

– Det finns många vägar att välja, men jag har försökt att ha en röd tråd i det jag gör, säger han.

– Det här priset gör att jag kan jobba i en lite lugnare takt och inte bara starta nya projekt hela tiden.

Fakta: Daniel Rybakken

Daniel Rybakken, född 1984, är uppvuxen i Oslo och utbildad vid arkitekt- och designskolan AHO i Oslo och vid Högskolan för design och konsthantverk (HDK) i Göteborg. Sedan 2008 driver han en egen designstudio i Majorna i Göteborg.

Han har flera internationella utställningar bakom sig, bland annat "Layers installation" i Paris 2012. Rybakken har också bland annat fått utmärkelser för flera av sina lampor, utsetts till årets designer i Norge (Bo bedre design award) 2016 och fått Bruno Mathsson-priset 2011.

Fakta: Söderbergs pris

Torsten och Wanja Söderbergs pris är ett nordiskt konsthantverk- och designpris som delats ut årligen sedan 1994. Instiftades av Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelser till hundraårsminnet av Torsten Söderbergs födelse.

Pristagaren utses av en nämnd med representanter från de fem nordiska länderna. Prissumman är en miljon kronor.

De senaste årens pristagare: 2017 Daniel Rybakken, ljus- och möbeldesigner, Norge. 2016 Margrethe Odgaard, textilformgivare, Danmark. 2015 Ilkka Suppanen, designer, Finland. 2014 Ann-Sofie Back, modeskapare, Sverige. 2013 Hjalti Karlsson, grafisk formgivare, Island. 2012 Sigurd Bronger, smyckeingenjör, Norge.

Annons