Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokal konst drar många besökare

Konstrundan Konst i påsk firar i år sitt femårsjubileum. Totalt 17 konstnärer ställer ut på sju olika platser i Söderbärke och Tolvsbo.

Annons
Konst i påsk.

På Konst i påsk visas verk inom måleri, grafik, keramik, foto, fotografik, trä- och metallskulptur och trärobotar. Alla konstnärer har någon anknytning till Bergslagen.

– Det är många olika konstformer som vi visar upp, och vi försöker få med nya konstnärer varje år, säger Chatarina Galos, konstnär.

Konstrundan har varit ett återkommande inslag under påsken i Söderbärke och Tolvsbo i fem år nu.

– Vi vart inspirerade av ölfestivalen här i Söderbärke som är på hösten. Men vi ville inte konkurrera om folk så då tänkte vi att vi lägger konstrundan på våren i stället, säger Per Stymne, fotograf.

Förra året besökte totalt ungefär 1000 personer Konst i påsk och 400 personer besökte ateljén i Tolvsbo bystuga. I år kommer det gå att se tavlor från sex stycken olika konstnärer där, sen är resten av konstnärerna utspridda på sex andra platser i Söderbärke och Tolvsbo. Utställarna känner varandra sedan tidigare genom arbetet och olika kurser de gått.

– Man kan säga att vi är ett löst sammansatt sällskap med gemensamma intressen, säger Per Stymne.

I vanliga fall ser man ofta konst på gallerier, men på Konst i påsk får man komma hem till många av konstnärerna i deras egna ateljéer och verkstäder.

– Vi vill avdramatisera att gå och titta på konst. Folk brukar annars vara rädda för att de måste tycka något om konst, eller att de ska vara tvungna att köpa bara för att de tittar. Så är det inte, säger Chatarina Galos.

Vissa av konstnärerna håller på med konsten som ett intresse medan andra har det som ett heltidsjobb. De håller till på samma plats resten av året, men öppnar dörrarna för att visa upp sitt arbete en helg i april varje år.

Alla konstnärer kommer finnas på plats under utställningen för att berätta om sina verk. Besökarna är allt från familjer till konstintresserade. Det är inte bara lokalbefolkningen som besöker Konst i påsk, utan det kommer människor från hela Sverige. Utställarna tycker också att det genom åren har kommit fler konstkunniga människor.

– Det är flera konstrundor i den här delen av landet under påsken och folk åker runt på flera. Så jag tror att vi drar hit besökarna tillsammans, säger Per Stymne.

Allt arbete med Konst i påsk är ideellt och konstnärerna tycker det är en trevlig återkommande tradition. De tycker att konst är viktigt för att det öppnar upp känslor och fantasin. Sen är det kul såklart.

– Konst hedrar människan. Man gör något med sin fantasi och ger till andra, säger Per Stymne.

Alla utställarna håller med om att det bästa med Konst i påsk är mötet med alla människor.

– Bygden lever upp och man får mycket tillbaka. Det är en bekräftelse på vad vi gjort under det gångna året. Det är väldigt trevligt helt enkelt, säger Chatarina Galos.

Här kan du se konsten 3 - 5 april

Söderbärke

Pro Alia, Sörängsvägen 10

Plåtkonst: Elisabet Berg

Järnkonst: Matz Solvik

Fotografik: Per Stymne

Kyrkan, kyrkogatan 25

Foto: Per-Arne Bengtsson

Paul Eriksson-muséet, kyrkogatan 19

Tolvsbo

Kvarnen, St. Tolvsbovägen 8

Robotkonst: Björn Berglund

Måleri: Gunvor Kuha

St. Tolvsbovägen 10

Keramik: Marietta Nylund

Tolvsbo bystuga

Öppen ateljé måleri:

Chatarina Galos, Barbro Lovang, Lisbet Malmsten, Ingegerd Hyttsten, Birgitta Höijer, Agneta Nadelius

Bergsmansgård Tolvsbo

Keramik: Karin Jaxelius

Måleri: Roswitha Robijn

Skulptur och måleri:

Staffan Svensson

Annons