Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Määttä om helgens show: ”Vi är taggade till tänderna”

Gitarristen Christian Määttä avslöjar bandets narcissistiska sida, hur de 20 åren tillsammans varit och Fagerstas betydelse för punkrocken. I morgon gästar Bombshell Rocks Mikisklubben på Götis.

Annons
DU DÄR! Västeråsbandet Bombshell Rocks hoppas att just du kommer på deras spelning på Mikisklubben på lördag. ”Räds inte ordet punk. Det finns något för alla. Det finns snabbhet och råhet men även mjukhet och melodier”, säger gitarristen Christian Määttä. Den 28 november släpper de skivan Generation Tranquilized genom skivbolaget Burning Heart.

De var unga, hade precis startat band och suktade efter rampljuset. Så här 20 år senare slår hjärtat fortfarande hårt för musiken, men den narcissistiska sidan har dämpats en aning.

–  Då var det på dödligt allvar, det var allt. Man ville stå i centrum och höras och synas. Och visst, så är det än i dag men familjen går före punken. Vi kanske inte är de vassaste knivarna i lådan, men det har växt fram en annan distans till saker och ting, säger gitarristen Christian Määttä.

När sångaren Mårten Cedergran lämnade bandet 2003 hade de andra fyra medlemmarna inga planer på att lägga ner.

– Vi ville mer. Vi ville spela och var otroligt peppade. Vi var mitt uppe i allting, säger Määttä.

Bandet löste avhoppet med att fortsätta som en kvartett. Sången fick Christian Määttä och andre gitarristen Richard Andersson ta över.

– Det var inte läge att ta in en annan sångare. Vi i bandet har alltid haft en fin relation och det skulle inte bli samma grej med någon utifrån.

Men han kände sig aldrig riktigt bekväm i rollen som sångare.

– Det var ett nödvändigt ont för att hålla maskineriet i gång.

2005 kom skivan The Conclusion någonting som Christian Määttä gärna lämnar till där och då.

– Det lät inte som det var meningen att vi skulle låta. Jag säger varken bu eller bä utan är nu bara jävligt glad att Mårten är tillbaka. Nu är vi fulltaliga igen. Och faktiskt är vi bättre nu än för 20 år sedan. Det är någonting magiskt som sker i den härkonstellationen, säger han.

Inför spelningen i morgon utlovas en bra show.

– Vi är taggade till tänderna nu. Och hoppas få se mycket folk. Jag har besökt Mikisklubben förut och det är en jävla bra plats och en trevlig tillställning.

Vad vill ni säga till de som tvekar att dyka upp?

– När folk hör ordet punk kan det kanske kännas ”Nej punk, nej fy”. Men räds inte, ge det en chans. Punken är bred och det finns lite för alla i vår musik. Det finns snabbhet och råhet men även mjukhet och melodier.

Om Bombshell Rocks skulle vara en årstid. Vilken skulle det vara?

– Jag säger våren. Den går lite hand i hand med vår musik och oss som personer. Det finns alltid något mörker i de låtar som vi skriver, men alltid med någon form av ljus eller glimma hopp.

Då får alltså Thåström stå för hösten?

– Haha, ja det är hans grej. Och Gessle får sommaren. Vintern tilldelas Dark Funeral.

Och ett slutord till fansen där ute?

– Kom och ha kul med oss!

Mer läsning

Annons