Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mälteriet blev galleri och antikvitetsaffär

”Jag målar mina tavlor på vintrarna”, säger Anita Högback som drivit galleri och antikvitetsbutik i Ängelsberg i nästan tio år.

Annons
Ett mälteri är en anläggning där man omvandlar korn till malt, malten används sedan som extraktgivare vid tillverkning av öl. I dag driver Anita Högback galleri och antikvitetsbutik i det gamla mälteriet.

Ängelsberg. År 1904 byggdes ett mälteri till Engelsbergs bryggeri. Tre år senare byggdes det om till en brukshandel. Den höll i sig ända fram till 1997 då det blev en Ica-affär under en kort period.

Sedan 2006 äger Anita Högback Galleri Ängelsbergs brukshandel där hon har utställningar och där hon säljer olika antikviteter.

Konstintresset i Ängelsberg är stort. En stor anledning är att konstledningen Engelsbergs konstgille, som även äger skulpturparken, håller till där. Det har gjort att många har blivit engagerade och intresserade.

– Konstgillen har haft många föredrag här, bland annat förre kulturchefen Sten Bernhardsson har hållit i många föredrag och värnar väldigt mycket om våran skulpturpark säger Anita Högback.

Hon och maken Joel bodde i Skultuna. Joel hade en auktionstjänst i Broarna, vilket fick honom att åka cirka tio mil varje dag och då kände de att det var dags att komma lite närmare.

– När Joel började jobba där så var jag långtidssjukskriven, och när jag började bättra på mig så började jag fundera på var jag skulle söka jobb, om jag kanske skulle söka någonstans närmare Joels jobb.

De började söka bostad och så var det till slut handelsboden i Ängelsberg som Anitas bror hittade åt dem. Så i februari 2006 så flyttade de in och redan i maj öppnade Anita butiken.

– Och det var så jag blev med affär, det var något som jag hade längtat efter.

Hon har alltid haft ett intresse för auktioner och var på sin första tillsammans med sina föräldrar redan när hon var elva år.

– Joel och jag har gått på många loppisar och auktioner och sedan köpte Joel och en vän till honom en auktionstjänst i Broarna och då blev intresset bara större.

Att Anita sedan öppnade sin egna affär startade först inte som något allvarligt.

– Jag handlade och handlade och fick frågan vad ska du göra av allt? Och jag skämtade lite och sa att jag skulle öppna affär, men sen så blev skämtet på allvar.

På vintern är det lågsäsong och då har hon inte lika ofta öppet som under högsäsong.

– Jag målar mina tavlor på vintrarna. Då blir det oftast bara på helgerna jag har öppet, fram tills att väglaget hit ut blir för dåligt, då blir det att jag nästan stänger helt.

På sommaren hyr hon ut plats åt andra konstnärer.

– Nu i somras hade vi besöksrekord här i butiken när Anna Greta Leijon hade sin utställning här. Då var det över 300 personer inne i affären, säger Anita.

Under högsäsong får Anita besök av många turister, allt från små barn till äldre.

– Vi har turistinformationen här inne också och då blir det att många turister kommer in vare sig dem vill eller inte säger Anita och skrattar.

– Nej men när de kommer in i butiken så blir det att dem går runt och kikar på sakerna.

Mer läsning

Annons