Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mångsysslare ger ut nya böcker

Fagerstabon Martin Lithner släpper inte bara en utan två böcker.

Annons
Flöde. ”Det är väldigt svårt att förklara det kreativa, födseln av tanken. Det bara rinner ur mig”, säger Fagerstabon och poeten Martin Lithner, som är aktuell med två nya böcker.

Att beskriva Martin Lithners verk är inte enkelt, faktum är att han själv har svårt att sammanfatta dem. I hans huvud snurrar tankar och bilder som inte stannar där. Idéerna hamnar alltid på papper och resulterar i ett skapat verk. Nu senast två utgivna böcker, helt olika varandra.

Martin, berätta om vad dina nya böcker innehåller?

– Ja, de är helt olika varandra. Vi kan börja med The Illuminated Bile. Den är skriven på engelska och är ett väldigt tungt alster innehållande ren poesi. Den är svårtolkad och svår att beskriva för att den är så abstrakt. Det är väl egentligen så jag kan beskriva den, abstrakt.

Och den andra, ”Transparent sfär och Grön kvadrat: och andra dikter”?– Den andra är väldigt speciell. Framförallt för att jag haft fria händer i utformandet. Jag fick kämpa för att få min vilja igenom gällande layouten, förlaget ville inte som jag ville. Så den boken är mer personlig. Man kan säga att den är mer vetenskaplig och innehåller det vuxna sinnets bearbetning av det förflutna, säger han.

Båda böckerna finns ute till försäljning, och Martin gläds när folk köper hans alster. Han menar själv att läsarkretsen kan bli smal, men att det inte gör honom något.

– Jag har inte många nära och kära som delar mitt intresse. Och de som inte gillar modern poesi gillar inte mina texter. Men dessa böcker är olika och passar olika målgrupper. Jag vet att den ena sålt ganska bra redan.

Så till vilka riktar sig de nya böckerna?– Den ena är för de som gillar ren poesi. Den andra är för de som gillar symbolik.

Martin älskar att skapa och har alltid ett projekt på gång. Hans kreativa sinne har resulterat i flera utgivna böcker, tavlor, och påbörjandet av en film. Just nu ägnar han mycket tid åt att utforma en lärobok i matematik.

– Den skiljer sig från andra matteböcker då jag visar hur man kan räkna genom att endast tänka logiskt, så ger jag exempel. Vi får se vad det blir av den.

Martin har inte alltid en tydlig plan med sina verk. Han skapar för att han känner för det, sedan blir det som det blir.

– Det är väldigt svårt att förklara det kreativa, födseln av tanken. Det bara rinner ur mig, sen om folk inte förstår eller inte tycker om det gör mig faktiskt inget.

Martin menar att bilden av honom i bland är felaktig.

– Jag kan upplevas som väldigt excentrisk och tankspridd, men det finns ändå en tanke bakom allt jag gör.

Nu väntar Martin på reaktioner på de nya böckerna.

– Jag har inte fått några kritiker efter mig ännu.

Mer läsning

Annons