Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats Strandbergs blodiga skräckis tar plats till havs

En flippad 40-årsfest på en Finlandsfärja blev starten på författaren Mats Strandberg första skräckroman, Färjan, som släpps på måndag (14 september).

Annons
Mats Strandberg är författare och kolumnist, född 1976 och uppväxt i Västanfors. Debuterade 2006 med romanen ”Jaktsäsong”, som följdes av ”Bekantas bekanta” (2007) och ”Halva liv” (2009). 2011 gav han tillsammans med Sara Bergmark Elfgren ut ungdomsromanen ”Cirkeln”, den första boken i Engelsfors-trilogin. Nu är han aktuell med sin första skräckroman ”Färjan”, som släpps på måndag.

Engelsfors-trilogin är ett avslutat kapitel och gjorde succé, både i bokform och filmatiseringen av första boken Cirkeln.

Mats Strandbergs ”Färjan”, är en skräckhistoria om en fiktiv färja och dess mardrömslika färd under en mörk novembernatt. Det är en berättelse om en värld av överflöd och vad den gör med människan, men också om vänskap och vikten av samarbete för att överleva.

– Jag tyckte finlandsfärjan var en perfekt plats att skriva en skräckroman om. Det är så många olika sorters personer som åker färja, det blir som ett litet samhälle, avskärmat från omvärlden, säger Mats Strandberg.

Liksom i Engelsfors blandas det socialrealistiska med det övernaturliga, på en plats som många svenskar har en relation till. Här får vi lära känna både passagerare och personal. Den ensamma gamla kvinnan som söker äventyret. Den avdankade schlagerstjärnan som leder karaokekvällarna. Mannen som tidigare jobbat ombord och nu återvänder för att iscensätta ett spektakulärt frieri. Och ordningsvakten som med sina tre kollegor försöker kontrollera det dagliga kaoset ombord.

– Det var en svår men spännande research att göra. Jag har definitivt åkt färja så det räcker för ett tag framöver. Jag hoppas att jag skrivit en bok som är spännande och klaustrofobisk. Det märks nog att min första författaridol var Stephen King, säger han.

Mer läsning

Annons