Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Michael Nyqvist förs till sista vilan

I dag begravs Michael Nyqvist i Katarina kyrka på Södermalm.

Annons

I dag hålls begravningen för Michael Nyqvist i Stockholm.

Klockan 14.00 tar familj, vänner och kolleger farväl av den folkkäre skådespelaren.

Michael Nyqvist avled den 27 juni, efter en tids sjukdom.

I dag samlas familj, vänner och kolleger för att säga adjö till skådespelaren. Begravningen hålls i Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm, och följs av en minnesstund för de allra närmaste.

Michael Nyqvist drabbades av lungcancer omkring ett år före sin död, men trots sjukdomen fortsatte han att arbeta.

Enligt Aftonbladet hade han påbörjat arbetet med en tredje självbiografisk bok före sin bortgång. Han medverkar också, enligt Imdb, i tre filmer som ännu inte har haft premiär.

Efter beskedet om Michael Nyqvists bortgång grundades en stiftelse för främjande av skådespelarkonst som enande kraft. Michael Nyqvists änka, Catharina Nyqvist Ehrnrooth, är en av dem som ingår i styrelsen. I den sitter även bland andra Pernilla August.

– Skådespeleri handlar om kommunikation, och det var något som Micke brann för väldigt mycket. Kommunikationen mellan publik, mellan regissör och skådespelare. Kan vi främja det på något sätt vore det fantastiskt, säger Pernilla August till SVT Kulturnyheterna.

Michael Nyqvist blev 56 år gammal.

Fakta: Michael Nyqvist

Michael Nyqvist föddes den 8 november 1960. Han bodde på barnhem första levnadsåret innan han adopterades. Han utbildade sig vid Teaterhögskolan i Malmö.

Michael Nyqvist tillhörde Dramatens fasta ensemble där han medverkat i bland annat Lars Noréns uppsättningar ”Personkrets 3:1” och ”Skuggpojkarna”.

Hans genombrott för den stora publiken kom med filmrollen som bonden Benny i ”Grabben i graven bredvid” 2002.

År 2004 belönades han med en Guldbagge för rollen som dirigenten Daniel i ”Så som i himmelen”.

Michael Nyqvist spelade rollen som journalisten Mikael Blomkvist i filmatiseringarna av Stieg Larssons Millenniumserie. Rollen ledde till en Hollywoodkarriär, och han medverkade i filmer som ”Mission Impossible – Ghost protocol” (2011) och ”John Wick” (2014).

Michael Nyqvist skrev två självbiografiska böcker: ”När barnet lagt sig”, som framför allt handlar om adoptionen, och ”Dansa för oss”, som beskriver hans väg till skådespeleriet och karriären.

(Källa: NE)

Annons