Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik och anekdoter av Georg Riedel

Många förknippar sin barndom med melodier som Idas sommarvisa och Du käre lille snickerbo. I kväll gästas Norberg av mannen bakom visorna. Och i morgon ger han en konsert i Skinnskatteberg.

Annons
Georg Riedel och Mats Bergström spelar musik från sina skivor, men bjuder också på en del underhållande historier.

Kompositören och musikern Georg Riedel är ute på en kortare turné med gitarristen Mats Bergström.

– Vi har gjort några skivor tillsammans, bland annat Sånger utan ord, och vi kommer att släppa fler så småningom. I samband med skivorna gjorde vi några konserter och så blev vi tillfrågade att spela nu, förklarar Georg Riedel, som själv spelar kontrabas.

Turnén består av fyra spelningar och har fått namnet Sånger utan ord, efter skivan med samma namn.

– Vi spelar instrumentalt, därför heter den så. Det är dessutom en parallell till den klassiska musiken. Till Mendels-sohns Lied ohne wort.

Kvällens spelning på Norbergs Teaterbiograf och morgondagens på Korpen i Skinnskatteberg består av musik från duons skivor samt historier från händelserika musikkarriärer.

– Vi tänker kåsera kring musiken, säger Georg Riedel och förklarar att anekdoterna skapar en närhet till publiken.

– Det är något som man kan göra för att öka kontakten. Det tycker jag är bra. De mindre lokalerna passar för det.

Bakom sig har den i dag 80-årige Riedel en lång karriär. Han är kanske främst känd för sitt samarbete med Astrid Lindgren, som kompositör till musiken i barnfilmerna om Pippi Långstrump och Emil i Lönneberga.

Det är musik som generationer av svenskar förknippar med barndomen. Att låtarna har satt sin prägel är något han märker av.

– Jag märker av det väldigt mycket. Det är ofta som folk säger det till mig. Även många andra musiker. Jag blir fortfarande överraskad över hur mycket de har påverkat. Det är fantastiskt och verkligen ett privilegium, säger han och förklarar att han inte hade kunnat förutse musikens betydelse:

– Jag hade ingen aning. Det var svårt att förutse. Jag var inte van att göra musik för en bred publik. Jag spelade mest jazzmusik och det gör jag i huvudsak fortfarande.

Trots sina 80 år är han fortfarande aktiv. Till vintern kan bland annat nykomponerad musik höras i SVT.

– Jag måste inse att jag kanske måste trappa ned lite. Men att komponera tänker jag fortsätta med så länge det går. Att vara ute och spela har jag dragit ned lite på.

– Just nu har jag gjort musik till en SVT-dokumentär om Astrid Lindgrens liv. Den kommer att visas till jul.

Innan dess väntar som sagt ett stopp i norra länsdelen.

– Jag hoppas att vi ger publiken en bra musikalisk upplevelse och att de får lite roligt också.

Mer läsning

Annons