Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musik, olydnad, demokrati och miljö heta ämnen på Riksteatern i höst

Nyskriven historisk musikal, en pjäs om olydnad och sånger om biologisk mångfald – hösten på Riksteatern går i demokratins och miljöns tecken. Men det blir också teater av kultboken "Maken".

Annons

Lina Englund ska spela en av huvudrollerna i Riksteaterns nyskrivna musikal

Två teman styr stora delar av Riksteaterns repertoar i höst: undersökningar av demokratins gränser och människors förhållande till naturen. I tre år ska satsningen pågå.

Bland annat har regissören Lisa Färnström intervjuat 30 "olydiga" personer som på olika sätt har gått emot lagen. I föreställningen "Olydnad" speglas ett urval av de erfarenheterna. Men i centrum står 80-åriga Agneta som har stängt ner flera militärbaser.

– Vi är intresserade av demokratins gränser, där olydnadshandlingar historiskt sett har befunnit sig precis på gränsen. Som Rosa Parks på bussen. Det finns många exempel på hur sådana handlingar har förskjutit en gräns, säger Lisa Färnström.

I den nyskrivna musikalen "Bläck eller blod" står demokratin på spel, då Gustav III skräms av den franska revolutionen, drar in tryckfriheten och gör sig enväldig. Men i ett skånskt slott genomför baronen Macklean en egen revolution, då medeltida livegenskap ersätts med modernt jordbruk och skolgång. Anders Ekborg gör debut i Riksteatersammanhang, som baronen, tillsammans med skådespelerskan Lina Englund. Hur musiken kommer att låta vet de inte än.

Anders Ekborg ska sjunga i den nyskrivna musikalen

– Men det är musikal som jag gillar och nyskrivet, det är kul att göra något som ingen annan har gjort, säger han entusiastiskt.

Bakom musikalen står Alexander Öberg och Erik Norberg, som låter 10 skådespelare framföra 30 nyskrivna låtar. Anders Ekborg ser fram emot att gestalta en nydanande person.

Men samtidigt var han en adelsman som inte behandlade folk bra. Det är en föreställning kring hur man å ena sidan är jättedemokratisk och å andra sidan kanske inte följer idealen själv.

Artisten Stefan Sundström gör musik om biologisk mångfald, i

Mer musik blir det i föreställningen "Vi som bor här", som handlar om biologisk mångfald. Stefan Sundström framför nyskrivna låtar och tv-profilen Martin Emtenäs undersöker den unika miljön på varje spelort.

Kärleken får också plats på repertoaren. I "Dimensioner" spelar Marie Robertson och Krister Kern en ovanlig kärlekshistoria i parallella universum.

För första gången dramatiseras också Gun-Britt Sundströms kultroman "Maken", där regissören Lena Mossegård borrar sig ner i tvåsamhetens dilemman.

FAKTA: Riksteaterns höst i urval

"Den sista föreställningen". Rikard Wolff sjunger Jacques Brels sånger från hans sista framträdande på Olympias scen i Paris, 1966. Turnépremiär 5 september i Umeå.

Josette Bushell-Mingo tar sig an

"Bernardas hus". Josette Bushell-Mingo och Tyst teater sätter upp Federico Garcia Lorcas klassiska familjedrama med många paralleller till samtiden. Sverigepremiär 5 september.

"Var är mitt hem". Skådespelaren Danjin Malinovic berättar i monologform om uppväxten i forna Jugoslavien och det brutala inbördeskriget. Hur lätt är det att starta ett liv i ett nytt land? är frågan som ställs. Turnépremiär 8 september i Olofström.

"Vi som bor här". En föreställning om biologisk mångfald med Martin Emtenäs och Stefan Sundström. Den bygger på insamlat material från varje spelort. Urpremiär 26 september i Nyköping.

"Dimensioner". En kärlekshistoria i parallella universum av regissören Carl Johan Karlson. Premiär 2 oktober i Karlskrona.

"Försvinnandet". Ett familjedrama om vad som händer när en i familjen drabbas av demens. I samarbete med Dalateatern. Turnéstart 2 oktober i Surahammar.

"Kinema". Fem cirkusartister utforskar det finska och hyllar Finlands 100 år av självständighet. I regi av koreografen Maksim Komaro. Turnéstart 2 oktober, Stockholm.

"Maken". Ninna Tersman dramatiserar Gun-Britt Sundströms "Maken". Om utmaningarna med att leva i par. Urpremiär 3 oktober i Nora.

"Bläck eller blod". Nyskriven musikal, som är ett samarbete med Örebro Länsteater. Urpremiär 15 oktober, Stockholm.

"Olydnad". 80-åriga Agneta ställer till med kalas – och önskar sig pengar att betala sina böter med. En pjäs utifrån lokala berättelser om olydnad. Urpremiär 25 oktober i Storuman.

"A line up". Musikalklassikern "A chorus line" har inspirerat koreografen Cristina Caprioli till denna dansföreställning om jakten på uppmärksamhet. En samproduktion mellan CCAP, Riksteatern, Norrlandsoperan, Regionteatern Blekinge-Kronoberg och Tanz im August/Hau Hebbel am Ufer, Berlin. Turnépremiär 14 oktober, Dansens hus, Stockholm.

"Beauty and the beast". En dansföreställning i format av en rockkonsert. Koreograferna Amanda Apetrea och Halla Ólafsdóttir gör saker på scenen som brukar vara förbehållet män. Turnépremiär 8 november i Linköping.

Annons